Hrvatski radio

Radio Osijek

Prekvalifikacije nezaposlenih za pomoćnike u nastavi

12.01.2021.

10:37

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U sklopu projekta poticanja dugotrajno nezaposlenih osoba osječko-baranjski župan Ivan Anušić potpisao je s predstavnicima vukovarskog Učilišta Studium Ugovor o programu osposobljavanja za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju.

Župan Ivan Anušić pojasnio je kako je riječ o programu zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba registriranih na Zavodu za zapošljavanje Osječko-baranjske županije. "Vrijednost ovog ugovora za 9 pomoćnika u nastavi iznosi 48.000,00 kuna i Županija ga u potpunosti sufinancira. Ukupna vrijednost dosada uloženih sredstava u prekvalifikaciju dugotrajno nezaposlenih osoba je 3,4 milijuna kuna. Povratne su informacije dobre i pokazuju kako se 60 posto prekvalificiranih osoba zaposli u roku od šest mjeseci od završetka edukacije". Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović istaknula je kako je Osječko-baranjska županija u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje definirala četiri osposobljavanja: za ECDL, računovođe za mala poduzeća,  voditelje izrade europskih projekata (u suradnji s osječkim Ekonomskim fakultetom) te asistente u nastavi. "S ovom posljednjom prekvalifikacijom završavamo jednu cjelinu definiranih projekata vezanih uz potrebe za tržište rada. Nadamo se da će sva ova zanimanja za koja će polaznici dobiti nova znanja vrlo brzo naći svoje mjesto na tržištu rada. I u novoj proračunskoj godini planiramo nastavak suradnje s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Utvrdit ćemo trenutačnu situaciju i definirati nove mjere i projekte za nezaposlene osobe s ciljem njihovog što bržeg zapošljavanja". Ravnateljica vukovarskog Učilišta "Studium" Ana Gale zahvalila se Osječko-baranjskoj županiji koja kontinuirano ulaže u cjeloživotno obrazovanje i prepoznaje važnost cjeloživotnog učenja. "Edukacija za asistente u nastavi traje 5 mjeseci (218 sati). Nakon teorijskog dijela polaznici će odraditi praktičnu nastavu nakon koje stječu znanja i vještine potrebne za rad s učenicima s poteškoćama u razvoju".    

Galerija
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-Foto: HRT/M.Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.