Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijer Andrej Plenković u obilasku Nukleus farme tvrtke Žito

23.05.2019.

20:20

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Riječ je o farmi za uzgoj rasplodnih nazimica i prasadi Stari Seleš na području Općine Antunovac. Ukupna vrijednost investicije je 55 milijuna kuna, od kojih je polovica osigurana iz Programa ruralnog razvoja. .

 

"Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede čine sve da vrate stočarstvo i svinjogojstvo na stare, slavne staze kako je bilo ranije. Jedan od tih primjera je i ovo danas, farma u kojoj je korisnik dobio skoro 23 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja. Jedna je to u nizu investicija u Hrvatskoj i Slavoniji koja potiče razvoj stočarstva. Stočarstvo je kraljica poljoprivredne proizvodnje i na sebe veže puno veću dodanu vrijednost. Takve su nam investicije nužne", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

 

Riječ je o nukleus farmi na kojoj se uzgajaju krmače s vrhunskim genetskim materijalom: „To nije klasična priča, nego je vrh vrhova u sektoru svinjogojske proizvodnje. To je za svaku pohvalu, među ostalim i zato što je u srcu Slavonije, gdje svinjogojstvo i treba biti”, zaključio je ministar.

 

"Farma je kapaciteta 920 nukleus krmača, što znači da ćemo ovdje proizvoditi nazimice za repro centre. To je vrlo važno za Hrvatsku koja je u 2018. uvezla 482 000 odojaka. Ta će farma proizvoditi samo tridesetak tisuća prasadi, od kojih će 8000 biti nove krmače koje će proizvoditi dalje prasad u reprodukciji za tov", pojasnio je vlasnik Žita Marko Pipunić. 

 

Ukupna je vrijednost investicije oko 55 milijuna kuna, no najvažnije je da je to projekt koji osigurava budućnost u regiji. Pipunić se nada kako će ovo biti pilot projekt koji će svojom isplativošću pokazati da sličnih farmi može i treba biti puno više.

 

 

 

Galerija
Foto: HRT/Mirta Milas, Foto: -/-
Foto: HRT/Mirta Milas, Foto: -/-Foto: HRT/Mirta Milas, Foto: -/-Foto: HRT/Mirta Milas, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.