Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijer Plenković na 1. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

11.04.2017.

11:30

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je danas prvom sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Sjednica je održana na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku .

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je danas na prvoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kako Vlada želi preokrenuti negativne demografske i gospodarske trendove u Slavoniji te staviti naglasak na njezin razvoj korištenjem domaćih i europskih financijskih izvora.

Cilj je staviti Slavoniju u fokus ove i budućih Vlada te osvijestiti potencijale koje nudi financijska perspektiva za dodatnu razvojnu vrijednost toga dijela Hrvatske, jer je na raspolaganju gotovo 2,5 milijardi eura koji na razne načine mogu biti usmjereni u razvoj istoka Hrvatske, rekao je Plenković. Pri tome je po njegovim riječima važno ostvariti sinergiju svih partnera, kako bi napori s državne razine bili dodatno oplemenjeni onime što kroz realizaciju projekata nudi europski proračun. Plenković je istaknuo da su poljoprivreda, regionalni razvoj, energetika, promet, malo i srednje poduzetništvo i ruralni razvoj prioritetne teme koje Vlada razmatra kada su u pitanju slavonske županije te da je duh partnerstva s jedinicama lokalne i područne samouprave jedno od temeljnih načela Vladina rada. Politički smo prepoznali negativne demografske trendove i iseljavanje na ratom opustošenim područjima. Naša je ambicija pokušati korigirati te trendove stavljajući naglasak na razvojni aspekt cijele Slavonije te u ovom mandatu nacionalnim i europskim sredstvima učiniti vidljive, relevantne i prepoznatljive iskorake, poručio je premijer.
"Ova je Vlada spremna napraviti iskorak za Slavoniju kakav je ona zaslužila. Potezi koje smo jučer napravili glede stabilizacije stanja u Agrokoru vrlo su relevantni za Slavoniju, a razvoj događaja potvrđuje ispravnost zakonskog pristupa i postupanja svih dionika u rješavanju toga problema", rekao je Plenković. "Siguran sam da ćemo doći do rješenja koje neće imati negativne efekte za hrvatsko gospodarstvo", rekao je premijer dodavši kako će Ministarstvo financija ovoga tjedna pokušati pronaći rješenja i za probleme Borova.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac kazala je kako je Vladin cilj ravnomjerniji razvoj Slavonije, povećanje privlačenja sredstava europskih strukturnih i investicijskih fondova te jačanje kapacitete jedinica lokalne samouprave za realizaciju nacionalnih i EU projekata. Ključ je u tijelima državne uprave sveobuhvatno sagledati ono što će biti financirano domaćim i europskim sredstvima, koordinirati investicijske projekte na razini Ministarstava i uvažiti potrebe županijskih razvojnih agencija, rekla je Žalac.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je kako će Vlada učiniti sve kako bi Slavoniju dovela u vrh razvijenosti hrvatskih regija. Očekuje da će od 2,4 milijarde eura koliko je Hrvatskoj na raspolaganju iz programa ruralnog razvoja više od pola završiti na području slavonskih županija.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je zadaća Ministarstva pridonijeti olakšavanju načina i uvjeta poslovanja, kako bi se potaknula gospodarska aktivnost. "Jedan od najboljih pokazatelja koliko nam je to važno je projekt porezne reforme, s posebnim naglaskom na olakšavanje uvjeta poslovanja malim i srednjim poduzetnicima, jer se tijekom recesije pokazalo da su oni najranjiviji", rekao je Marić.
Vlada je na sjednici 8. ožujka ove godine osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kao savjetodavno tijelo za koordinaciju provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

 

 

Vlada je na sjednici 8. ožujka 2017. osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. 

Pet slavonskih županija - Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija dio su Hrvatske koji treba dodatni poticaj i pomoć. Stoga u radu Savjeta čiji je predsjednik premijer Andrej Plenković, a potpredsjednica ministrica Gabrijela  Žalac, sudjeluju ministri, župani, direktori razvojnih agencija te svi ključni akteri razvoja slavonskoga gospodarstva. Savjet će voditi računa o usklađivanju svih  politika i pomagati Slavoniji i glede ravnomjernog regionalnog razvoja, prometne povezanosti, razvoja malih i srednjih poduzeća te zaustavljanja iseljavanja stanovništva radi izgradnje budućnosti svoga zavičaja.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.