Hrvatski radio

Radio Osijek

16:15 / 12.06.2020.

Autor: Mirta Milas

Premijer Plenković u Donjem Miholjcu

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Premijer je obišao gradilište nove srednje škole koja se gradi iza postojeće škole, stare 88 godina. Profesori i učenici nadaju se kako će konačno nakon, godinama dugog zastoja u realizaciji ovog projekta, sve ići po planu.

Ravnatelj srednje škole u Donjem Miholjcu Nenad Perić istaknuo je kako ta škola ove godine slavi 130 godina obrtništva, 75 godina gimnazije i 65 godina poljoprivrede. "Ovaj je projekt za nas od iznimne važnosti. Dugo smo ga čekali i nadam se da će i učenici biti zadovoljni. Stara je škola sagrađena 1932. godine, no u nju se nije ulagalo pa je u izrazito lošem stanju. Našu školu pohađa oko 240 učenika. Kao i u drugim slavonskim školama taj broj konstantno opada.  Zbog toga je danas i manje profesora u školi - prirodnim su odljevom neki otiši u mirovinu, a nove nismo primali. Inače, srednja škola u Donjem Miholjcu ima 4 različita sektora -gimnaziju, ekonomiju, strojarstvo i poljoprivredu te 14 različitih zanimanja. Velik nam je problem bio što nismo imali sportsku dvoranu,  a djeca su na tjelesni išla u objekt koji je 2,5 kilometara udaljen od škole. Unatoč problemima naši su učenici nizali tuzemne i međunarodne uspjehe - imali smo viceprvaka Olimpijade u Kanadi i državne prvake na raznim poljima svake godine. Zadnjih smo šest godinama, u skladu s potrebama tržišta rada, uveli šest novih zanimanja. Naša stara škola prostire se na 2300 četvornim metara, a nova će imati 4300 četvornih metara".      

Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što je danas posjetio Donji Miholjac. "Iza nam je gradilište. Gradi se nova srednja škola, jer je ova postojeća stara 88 godina te je dotrajala. Gradnju s 80 posto financira Vlada i na ovaj način šaljemo poruku da je nam je obrazovna struktura izrazito bitna, kao i znanje i učenje". 

A osječko-baranjski župan Ivan Anušić dodao je: "Još 2003. godine rodila se ideja da se u Don jem Miholjcu sagradi nova škola, s obzirom da je stara bila u derutnom stanju. Do 2010. godine napravljena je projektna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola. Ipak, škola se počela graditi  tek ove godine. Županija u Donjem Moholjcu financira i energetsku obnovu osnovne škole koja je vrijedna 7,5 milijuna kuna te obnovu i opremanje Doma zdravlja, vrijednu 2,5 mlijuna kuna. Kontinuirano zajedno s Vladom investiramo na ovom području u ono što je naša primarna zadaća - školstvo i zdravstvo".  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.