Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijer Plenković u Vukovaru

12.06.2020.

14:36

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Monika Kralj

Foto: HRT/Monika Kralj

Foto: - / -

U Vukovaru su potpisani Sporazumi o provođenju Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja za 2020. te o obavljanju memorijalno-edukacijske djelatnosti radi promicanja vrijednosti Domovinskog rata. Otvoren je i ured Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije

S ravnateljicom Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar Vesnom Bosanac sporazume su potpisali ministar zdravstva Vili Beroš i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Nakon potpisvanja sporazuma, ravnateljica Vesna Bosanac uručila je prigodne zahvalnice predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, te ministrima Viliju Berošu i Tomi Medvedu.
Republika Hrvatska preuzela je osnivačka prava nad vukovarskom bolnicom u ožujku ove godine temeljem Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku. Dosadašnji osnivač bolnice bila je Vukovarsko-srijemska županija.
Vukovarska bolnica i s novim stautusom nastavlja obavljati zdravstvene djelatnosti koje obavlja opća bolnica sukladno odredbama zakona kojim se uređuje zdravstvena zaštita, a s obzirom na to da je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta, u bolnici se obavlja i memorijalno-edukacijska djelatnost sa svrhom promicanja vrijednosti Domovinskog rata.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom boravka u Vukovaru svečano je otvorio Ured Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije u Vukovaru poručivši kako su odnosi s Bosnom i Hercegovinom posebno bitni i važni za njegovu Vladu.
"Povećali smo znatno novčana sredstva koja su uložena u potpore konkretnih projekata - od obrazovanja, zdravstva i kulture do gospodarstva. Povećali smo trgovinske odnose, intenzivirali odnose s Bosnom i Hercegovinom - otvorili dva konzulata, predstavništva gospodarske komore, radioteleviziju, uspostavili bolje prometno povezivanje", rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon otvorenja Ureda Zaklade.
Sve to, kako je istaknuo, pridonosi jačanju položaja Hrvata kao ravnopravnog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.
Kardinal Puljić: Zaklada je ohrabrenje za naš opstanak i budućnost u BiH
Prema riječima nadbiskupa i metropolita vrhbosanskog i predsjednika Upravnog odbora Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, kardinala Vinka Puljića znakovito je da upravo iz Vukovara kreće provedba obnoviteljskih projekata koje provodi Vrhbosanska nadbiskupija. "Ovdje smo otvorili zakladu kako bi dobročinitelji mogli lakše ulagati sredstva koja se mogu kontrolirati", rekao je kardinal Puljić i dodao da će Zaklada raditi transparentno pa će se u svakom trenutku znati u što se ulaže novac. "Zaklada će biti ohrabrenje našeg opstanka i naše budućnosti u Bosni i Hercegovini", poručio je kadinal Puljić.
Upravitelj Zaklade, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro ističe kako će djelovanje Zaklade biti usmjereno prema osnivanju, izgradnji, uređivanju i opremanju domova za stare i nemoćne, pružanju raznih oblika potpore starim, nemoćnim i bolesnim osobama, ali i financiranju obnove i opremanja objekata za djecu predškolske dobi, za učenike i studente. Dodjeljivat će i novčane potpore učenicima i studentima tijekom njihovog redovitog školovanja, a bavit će se i drugim humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima.
Svečanost prošla bez gradonačelnika Penave
Koordinator za projekte vrhbosanske nadbiskupije Antun Ivanković podsjetio je kako je Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije, sa sjedištem u Vukovaru, osnovana u veljači ove godine kao neprofitna organizacija usmjerena na humanitarno i socijalno djelovanje koja će provoditi projekte na području Republike Hrvatske i Vrhbosanske nadbiskupije.
Na svečanosti nije bio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kojemu organizatori i nisu uputili poziv, uz opravdanje da su pozvani samo oni koji su bili aktivno uključeni u osnivanje Zaklade.
"Mislim kako bi osnovna pristojnost bila da kao gradonačelnik dobijem poziv, ali se to nije dogodilo", rekao je novinarima Penava, koji nije bio pozvan ni u Nacionalnu memorijalnu bolnicu Vukovar na potpisivanje sporazuma o preventivnim sistematskim pregledima hrvatskih branitelja te memorijalno-edukacijske djelatnosti sa svrhom promicanja vrijednosti Domovinskog rata.
"Kada je riječ o ugovorima, pozdravljam svaki novi ugovor i ulaganje, ali mislim kako bi puno bolje bilo da smo imali nekakve ugovore za radna mjesta kako bismo omogućili ostanak mladih ljudi u Vukovaru i Slavoniji", kratko je komentirao Penava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.