Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijer u Novoj Gradiški

16.03.2015.

12:44

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijer Zoran Milanović nazočio je otvorenju nove tvornice Atlantic Grupe u Industrijskom parku u Novoj Gradiški.

Tvornica energetskih pločica iz asortimana sportske prehrane zapošljava 40 radnika, a za godinu dana trebala bi se otvoriti nova, visokoproduktivna linija na kojoj će raditi još 80 ljudi. Atlantic Grupa je ulaganje u novu tvornicu za proizvodnju energetskih pločica iz asortimana sportske i aktivne prehrane započela u rujnu 2013. godine, potpisivanjem predugovora u Industrijskom parku Nova Gradiška. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 16 milijuna eura, Atlantic grupa financirala ga je vlastitim sredstvima i kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. Izgradnja je počela u travnju 2014. godine, a prvi proizvodi s novih linija uskoro se očekuju na tržištu.
Predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi je naglasio kako cijeli projekt ne bi bio moguć bez podrške lokalne uprave. Ovo je primjer kako se u Hrvatskoj može uspjeti bez obzira tko je na lokalnoj, a tko na nacionalnoj razini u vlasti, kazao je Tedeschi. Istaknuo je kako su ovdje pobijedili business i komunikacija. Ako postoji jasan poslovni plan, ako postoji kvalitetan tim i kvalitetno zakonodavstvo, a postoje, u Hrvatskoj je moguće u rekordnom roku ostvariti ulaganja, napraviti zapošljavanje i promovirati zemlju kao mjesto za ulaganje. Isto tako i stvarati konkurentski proizvod i za globalno tržište, rekao je Tedeschi, ističući i kako su iznimno ponosni što je tvornica završena u samo deset mjeseci.
U novogradiškoj tvornici na prvoj od tri linije ove godine proizvest će se između 35 i 40 milijuna energetskih pločica, a Atlantic planira daljnje investicije u novogradiškoj industrijskoj zoni te je već zakupio dodatni teren.

Vlada podržava ovakve investicije, istaknuo je premijer Milanović, dodajući da je u "tu priču" bio uključen koliko je mogao biti s pozicije predsjednika Vlade. Lijepo je čuti da Hrvatska ima jasne zakone za one koji imaju jasnu viziju, da oni koji imaju jasan plan taj posao mogu realizirati. To je istina, ali istina je i da moramo još raditi na poboljšanju poslovne klime i smanjivanju nepotrebne birokracije. Pred time neću zatvarati oči. Oni su bili uspješni, jer su natprosječno uporni i iskusni, ali nisu svi takvi. U Hrvatskoj šansu moraju imati i uvjetno rečeno slabiji da realiziraju posao, rekao je premijer Milanović koji je, uz obilazak tvornice Atlantic grupe, obišao i dionicu i južne obilaznice Nove Gradiške.
Na upit novinara što će Vlada konkretno učiniti da poboljša uvjete poslovanja, Milanović kaže kako je to upravo izgradnja cesta poput novogradiške južne obilaznice ili poput ceste na Rabu. Ovaj kraj je imao ratna stradanja, agresiju. Paleži je bilo možda manje nego na krajnjem istoku Hrvatske. Predugo je stagnirao. A ovdje imate autocestu koja u prosjeku ima oko 20.000 vozila, ovdje je protok prema istoku, jugoistoku. Ovo je na dlanu onome tko želi investirati, istaknuo je premijer.
Gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović zadovoljan je što je Atlantic odabrao Novu Gradišku birajući između čak 90 potencijalnih lokacija. Ovo je potvrda dobrog rada i opredijeljenosti za razvoj gospodarstva. Imamo odlične uvjete za investitore, nisku cijenu zemljišta koje je opremljeno infrastrukturom, a grad daje i čitav paket olakšica za ulaganje. U Atlantic Grupi smo dobili kvalitetnog partnera i promotora, rekao je Bigović.

Atlantic grupa je s brendom Multipower vodeći europski proizvođač sportske prehrane, koja se najvećim dijelom proizvodi u Atlanticovoj tvornici u okolici Hamburga (praškasti proizvodi i komprimati) te u Rogaškoj Slatini (napitci). Investicija u Novoj Gradiški predstavlja nastavak konsolidacije proizvodnih kapaciteta jer Atlantic i asortiman energetskih pločica, koje su se dosad proizvodile kod treće strane, radi u vlastitom pogonu.
U Novoj Gradiški premijer je komentirao subotnje prosvjede u Zagrebu i dolazak prosvjednika iz Savske pred njegovu zgradu u Krajiškoj ulici. - Nisam bio kod kuće. Da sam bio, izašao bih van. Znate kad sam izlazio pred SDP, kad su dolazili zbog Varšavske, uvijek bih izašao među ljude. Supruga mi je rekla da, u stvari, nije znala je li to podrška ili prosvjed – rekao je Milanović. Na novinarsko pitanje je li za to vrijeme bio s generalom Antom Gotovinom, odgovorio je: Moje slobodno vrijeme je moja stvar!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.