Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijera interaktivne kaznenopravne drame „Teror"

10.01.2023.

12:27

Autor: HRT / Radio Osijek

Konferencija za novinstvo

Konferencija za novinstvo

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Premijera interaktivne kaznenopravne drame „Teror" Ferdinanda von Schiracha, a u režiji Ivana Fruka, najavljena je na konferenciji za novinstvo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

U koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Hrvatskog kazališta Pečuh nastala je ova iznimno uzbudljiva drama proslavljenog odvjetnika Ferdinanda von Schiracha. Priča je ovo o sudskoj raspravi u koju se interaktivno uključuje i publika. Kazalište se pretvara u sudnicu, gledatelji postaju porotnici, a kraj predstave određuju njihovi glasovi na kraju izvedbe.

Lufthansin let na liniji Berlin-München otima terorist. Cilj napada je dupkom pun münchenski stadion. Lovački pilot Lars Koch za nekoliko minuta mora odlučiti hoće li oboriti zrakoplov koji prevozi 164 putnika i time spasiti sedamdeset tisuća ljudi na stadionu ili neće djelovati. Nekoliko tjedana kasnije za svoju odluku mora odgovarati pred sudom.

Kazalište se pretvara u sudnicu, gledatelji postaju porotnici, a kraj predstave određuju njihovi glasovi na kraju izvedbe. Postavlja se pitanje o krivici bojnika Larsa Kocha. Na pozornici se sučeljavaju razne ideje i ideologije, pri čemu se publika mora prepustiti svojim pravnim i etičkim nazorima i prema njima glasovanjem presuditi na kraju predstave.

Izuzetno zanimljiva rasprava/razgovor sa zanimljivim, svestranim sugovornikom.

Premijera je sutra u 19 sati. Nakon druge izvedbe Terora, u četvrtak 12. siječnja u 21 sat i 15 minuta održat će se okrugli stol pod nazivom "Vrijedi li žrtvovati 164 života kako bi se spasilo 70 000 života?" na kojemu će, uz glumce i moderatoricu, sudjelovati izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Osijeku, dr.sc. Zvonimir Jelinić s kojim će se razgovarati o širokoj temi vrijednosti i važnosti ljudskog života koja pod svoje skute povlači ne samo moral, nego pravo i filozofiju, rečeno je na najavi premijere u osječkom HNK.


Konferencija

Konferencija

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Armin Ćatić

Petra B. Blašković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.