Hrvatski radio

Radio Osijek

Premijera serije "Šutnja" u Uraniji

01.03.2022.

20:50

Autor: Ana Mitar

Iz serije "Šutnja"

Iz serije "Šutnja"

Foto: Screenshot / .

U osječkom kinu Uranija premijerno je prikazana prva epizoda dramske serije "Šutnja". Serija u šest nastavaka donosi potresnu priču o prostituciji i bijelom roblju, a nastala je prema romanima Drage Hedla, u režiji Dalibora Matanića. Gledatelji će je na Prvom programu HTV-a moći pratiti već od sljedećeg ponedjeljka.

Serija je nastala prema trilogiji krim-trilera u kojima Hedl, nakon raskrinkavanja afere kao novinar, aferu političara u usponu i užasnih slučajeva seksualnog iskorištavanja maloljetnica u osječkom Domu za odgoj djece i mladeži pretače u romane “Izborna šutnja”, “Ispovjedna tajna” i “Kijevska piletina”. Režiju potpisuje Dalibor Matanić, scenarij Marjan Alčevski, a u glavnim ulogama pojavljuju se Goran Bogdan, Darko Milas, ukrajinska zvijezda Ksenia Mishina, Sandra Lončarić i Leon Lučev.

Iako je sretan što je premijera u Osijeku, njegovom gradu, u kojemu živi i ponosi se time, novinar i književnik Drago Hedl kaže kako ne može sakriti podijeljenost svojih osjećaja s obzirom na situaciju u Ukrajini. Jer, ova televizijska serija govori o lancu zločina čiji krvavi krakovi sežu i do Ukrajine. „Iznimno mi je žao ljudi u Ukrajini, u Kijevu, pogotovo glumaca koji su sudjelovali u seriji, zbog patnje kojoj su izloženi zbog ruske agresije.”

A sreću i oduševljenje što je premijera upravo u Osijeku, isto tako njegovom voljenom gradu, ne skriva glumac Darko Milas odajući nam kako zapravo još uvijek nije pogledao seriju zbog obaveza pa ga i ta činjenica veseli i drži znatiželjnim. Kaže kako je imao priliku čuti i pokoji komentar onih koji su uspjeli pogledati seriju i jako je zadovoljan njima.

Treba se boriti protiv zla. Nema ovdje prozivki. Nije ovo priča o Osijeku, ovo je priča o svim gradovima svijeta. Da se ta šutnja zaustavi, da se preko zločina ne smije preći.

Dalibor Matanić

Aktualna situacija u Ukrajini potresa sve prisutne na premijeri, pa tako i redatelja Dalibora Matanića koji je kroz razgovor više puta spominjao borbu protiv zla, kako u Ukrajini tako i u samoj seriji. „Ovo što se događa u Ukrajini i večerašnja premijera mislim da imaju isti ton, da ujedinjeno treba gledati protiv zla”, kaže Matanić i dodaje: „Stalno smo u kontaktu s ekipom s kojom smo snimali u Kijevu. Ovo je šok, horor. Pozvali smo ih da dođu u Hrvatsku, glumci su na cesti, nitko se ne da, ima taj dišpet Ukrajinaca koji je divan u ovoj invaziji”, rekao je redatelj Dalibor Matanić.

Radnja serije snimana je prema istinitom događaju, njezino emitiranje kreće u ponedjeljak, 7. ožujka na Hrvatskoj televiziji, a „Šutnju” će vidjeti i gledatelji HBO Europe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.