Hrvatski radio

Radio Osijek

18:03 / 08.03.2019.

Autor: Mirta Milas

Premijerno izvedena ambijentalno kazališna predstava "Tri točke"

Foto: Jesenka Ricl

Foto: Jesenka Ricl

Foto: - / -

U ulici Europske avenije u Osijeku predstava "Tri točke" gledateljima je približila kako su se družili i zabavljali Osječani u vrijeme secesije. Nastala je prema povijesnim činjenicama o članovima poznatih osječkih obitelji Povischil, Hengl i Sauter.

Predstava je dio programa u sklopu međunarodnog projekta "S.O.S. Subotica, Osijek secesijska tematska ruta, a do kraja kolovoza bit će još devet izvedaba, koje su osmišljene u prigodi različitih događanja u Osijeku, istaknula je predsjednica Hrvatskog društva kulturnog turizma Jesenka Ricl. Autorica i redateljica Nikolina Baškarad istaknula je kako su željeli oživjeti život Osijeka s početka prošlog stoljeća, gdje su iz vizure sluga koji su živjeli u to doba i radili za ugledne Osječane predstavli tadašnji život. Pojasnila je da je riječ o projektu takozvane "živuće povijesti" koji će nam približiti kako su živjeli stari Osječani, okupljeni na zabavama viđenijih Osječana. "Nisam iz Osijeka, ali sam jako zaljubljena u osječku arhitekturu i sam Grad, način na koji živi. Nadam se da će Osječani prepoznati kvalitetu ove predstave i njezinu važnost i doži s nama na sljedećim reprizama uživati i upoznati Osijeka na jedan sasvim drugi način".

Važnost tog prekograničnog projekta je da se proširi secesijska ruta, jer i Subotica, uz Osijek, ima jako lijepu secesiju te da turisti uživaju. U predstavi Tri točke glumi deset glumaca, uglavnom sluga te gradonačelnik Hengl i njegova obitelj. "Sluškinja Janja personifikacija je običnog građanina koja ne izlazi iz kuće, jako puno i vrijedno radi, no i vrlo je dobro upućena u sve što se događa u Gradu", istaknula je redateljica Baškarad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.