Hrvatski radio

Radio Osijek

Preporod o Pravilniku o napredovanju učitelja

15.03.2019.

12:33

Autor: Stjepan Filipović

Željko Stipić (Foto: Stjepan Filipović)

Željko Stipić (Foto: Stjepan Filipović)

Foto: - / -

Ovih bi dana trebao biti donesen Pravilnik o napredovanju učitelja. O primjedbama Sindikata Preporod na Prijedlog Pravilnika na konferenciji za novinstvo govorio je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Željko Stipić.

Naglasio je kako je on najveći izazov ministrice Blaženke Divjak zato što će se novim Pravilnikom vidjeti njezino zauzimanje za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u školama. "Bez visoko motiviranih učitelja Škola za život je tlapnja. Zato očekujemo da će koeficijenti mentorima, savjetnicima, višim savjetnicima biti ubuduće značajnije povećani nego što je to do sada, da će broj unaprijeđenih biti veći od sadašnjih 6500. Očekujemo da će se rokovi precizno odrediti pa se neće odugovlačiti postupak napredovanja, a sve to zajedno bi trebalo dovesti do toga da izvrsnost konačno u našim školama bude prepoznata na pravi način", rekao je Željko Stipić te je istaknuo kako očekuju da ćemo do starta Škole za život, 1. rujna, imati u školskom sustavu.
Ministarstvo je poznato po tome da pravilnike ne donose ažurno na što smo navikli jer na neke pravilnike čekamo godinama, između ostalog i na ovaj, istaknuo je predsjednik Međužupanijskog vijeća za istočnu Hrvatsku Branko Barač.
Ovaj prijedlog nije najsretnije rješenje s obzirom da smanjuje prava, a dosadašnji je bio kvalitetniji. Iako su sada ubacili nekakvu novinu nagrađivanja stanovitog broja ljudi, nitko ne zna kako će se to u praksi provesti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.