Hrvatski radio

Radio Osijek

"Preporod": Pesimizam u zbornicama

06.06.2018.

13:21

Autor: Željka Bačić

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: Željka Bačić/ Radio Osijek

Foto: - / -

Novi kolektivni ugovori donijeli su pesimizam i obezvređivanje učiteljskog rada- rečeno je na konferenciji za novinare u Osijeku, koju je održao Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod".

Ovo je prva konferencija za novinare u Slavoniji i Osijeku trećega tjedna od potpisivanja granskih kolektivnih ugovora- istaknuo je predsjednik "Preporoda" Željko Stipić i dodao kako je vrijeme reći da su plaće u prosvjeti zacementirane i isplaćuju se prema osnovici staroj 10 godina koja iznosi 5.421,54 kune. Vlada, kaže, kupuje vrijeme, čeka da odrade školsku godinu i da sindikate dovede pred svršen čin. Pitanje svih pitanja je hoće li biti povećanja plaća? Stpić odgovara da neće. Nakon potpisivanja kolektivnog ugovora ne stišava se ni problem s ostvarivanjem prava na naknadu za prijevoz, jer je benzin poskupio pa prosvjetari- putnici sve teže podmiruju troškove. Željko Stipić zato najavljuje kako danas upućuju Vladi prijedlog da se pokrene postupak izmjene i dopune članka 66. TKU-a koji se odnosi na naknadu za prijevoz jer je rast cijena goriva "istopio" 1 kn/km. Kako je rekao, unatoč tome što su kolektivni ugovori sklapani u daleko povoljnijim okolnostima, učitelji i nastavnici to neće osjetiti na svom materijalnom položaju. Zaključio je: "Umjesto optimizma, koji se očekivao, novi su kolektivni ugovori produbili među zaposlenicima beznađe i nezadovoljstvo. Nezadovoljni  učitelji i nastavnici mogu biti samo kočničari promjenama, inovacijama i poboljšanjima. O ovome bi računa trebali povesti svi oni koji snatre o velikim promjenama u funkcioniranju odgojno- obrazovnih ustanova."


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.