Hrvatski radio

Radio Osijek

Za smrt 402 djeteta u Domovinskom ratu nitko nije odgovarao

04.06.2022.

13:18

Autor: Radio Osijek/Amoreta Bajto

Međunarodni dan djece žrtava nasilja

Međunarodni dan djece žrtava nasilja

Foto: Marin Bilandžić / HRT

U Osijeku je danas obilježen Međunarodni dan djece žrtava nasilja, u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata podružnice Osječko- baranjske županije. Ideja je organizatora bila ukazati na činjenicu da još uvijek, 3 desetljeća poslije Domovinskog rata, nisu kažnjeni oni koji su krivi za pogibiju najmlađih u ratu, ali i upozoriti na sve oblike nasilja kojima su izloženi mališani u ovom trenutku.

Dopredsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Marko Marić upozorio je na činjenicu da su u Hrvatskoj u Domovinskom ratu poginula 402 djeteta i da za taj zločin do danas nitko nije odgovarao. Simbolično su tijekom akcije na Trgu slobode podijelili 402 promotivna materijala bijele boje. Na bijelim su majicama printani znakovi kojima se može upozoriti na opasnost i tražiti pomoć što je poveznica stradanja djece u ratu kao i svih opasnosti kojima su izložene najranjivije skupine danas.

Posebice je upozoreno na nasilje na internetu, modernu vrstu nasilja kojoj su izloženi mališani, i koja je podjednako opasna kao i ostale vrste nasilja te je zaključeno da cijela zajednica treba poduzeti odlučne korake kako bi se nasilje zaustavilo.

"Libanonski rat počeo je u lipnju 1982. godine. Žrtve ovoga rata bile su poticaj UN-u da 19. kolovoza 1982. godine donese odluku o obilježavanju Međunarodnog dana djece žrtava nasilja. Ovaj dan je posvećen prepoznavanju patnje kojoj su djeca u cijelome svijetu izložena, kao žrtve fizičkog, mentalnog i emocionalnog zlostavljanja. Obilježava ga se svake godine 4. lipnja", kaže se u objašnjenju WHO zašto je baš današnji dan izabran za ovu prigodu.

Prema WHO-u nasilje prema djeci obuhvaća sve oblike nasilnih radnji prema osobama mlađima od 18 godina, bile one počinjene od strane roditelja, skrbnika, vršnjaka, partnera u vezi ili stranca. Procjenjuje se da na globalnoj razini do milijardu djece u dobi između 2-17 godina doživi fizičko, seksualno ili emocionalno nasilje ili zanemarivanje u tijeku godine dana. S obzirom na značaj ovog problema i spomenute brojke, jedan od ciljeva Agende 2030., stavke o održivom razvoju, je iskorijeniti sve oblike nasilja prema djeci, jer nasilje koje osoba doživi u djetinjstvu ostavlja posljedice na njeno cjelokupno zdravlje i dobrobit, tijekom cijeloga života. Osim na tu osobu, posljedice se očituju i na obitelji, široj zajednici, pa i naciji. 

Galerija
Međunarodni dan djece žrtava nasilja, Foto: M. Bilandžić/HRT
Međunarodni dan djece žrtava nasilja, Foto: M.Bilandžić/HRT

Međunarodni dan djece žrtava nasilja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.