Hrvatski radio

Radio Osijek

Presuda u korist okolišnih organizacija u slučaju iskapanja sedimenta na Dravi

29.12.2021.

16:30

Autor: ekovijesnik.hr

Iskapanje sedimenta na Dravi kod Petrijevaca

Iskapanje sedimenta na Dravi kod Petrijevaca

Foto: Tibor Mikuška / Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode

Visoki upravni sud presudio je u korist okolišnih organizacija i time poništio rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kojim je dopušteno iskapanje 460.000 m3 sedimenta iz Drave kod Petrijevaca, bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu.

Nakon više od godinu dana otkad su ekološke organizacije – WWF Adria, Zelena akcija, Udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode – podnijele žalbu Visokom upravnom sudu zbog slučaja iskapanja sedimenta iz Drave, stigla je presuda kojom se poništava rješenje ministarstva i odluka Upravnog suda u Osijeku.

Okolišne su organizacije početkom svibnja 2020. podnijele tužbu protiv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (bivšeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike) zbog izdavanja rješenja Hrvatskim vodama za iskapanje 460.000 m3 sedimenta iz Drave bez obveze izrade studije utjecaja na okoliš i utjecaja na ekološku mrežu. Obrazloženje rješenja kojim su Hrvatske vode dobile zeleno svjetlo za iskapanje sedimenta kod Petrijevaca bilo je „smanjenja rizika od poplava“.

Upravni je sud u Osijeku na prvom i jedinom ročištu 7. listopada 2020. u potpunosti odbacio sve dokazne prijedloge okolišnih organizacija, no Visoki upravni sud je ocijenio da se „odluka prvostupanjskog suda ne može ocijeniti zakonitom”. Navodi se kako u Elaboratu zaštite okoliša, na temelju kojeg je izdano rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, nije uzet u obzir utjecaj zahvata na ptice. Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja presudom se nalaže da mora donijeti novo rješenje. 

Kako je u ime organizacija koje su podnijele žalbu istaknula Branka Španiček iz WWF Adrije, presuda Vrhovnog upravnog suda potvrdila je njihove navode o nedosljednosti i kršenju procedura, manjkavom elaboratu na temelju kojeg je zahvat odobren, a na što su upozoravali od samog početka. „Međutim, ovo je Pirova pobjeda za rijeku Dravu s obzirom na to da je presuda stigla nakon više od godine i pol od početka zahvata na rijeci Dravi i da se iskapanje pijeska iz rijeke odvijalo neometano. Stoga ostaje vidjeti kolika je šteta učinjena“, rekla Španiček i dodaje kako je ovim nezakonitim zahvatom načinjena i velika materijalna šteta jer je i dalje nepoznato koliko je točno pijeska izvađeno od proljeća 2020. i je li taj pijesak već prodan.

„Vlada RH je odlukom iz rujna odobrila Hrvatskim vodama prodaju pijeska po cijeni od 49,51 kn/m3. U ovom slučaju je u principu nezakonito odobren zahvat težine 23 milijuna kuna”, smatraju u WWF-u Adria. Okolišne organizacije očekuju da će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja što prije pojasniti kako će postupiti s do sada izvađenim sedimentom na području općine Petrijevci.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.