Hrvatski radio

Radio Osijek

Prevencijom bolesti krvožilnog sustava do kvalitetnijeg života žena

05.02.2020.

18:11

Autor: Radio Osijek/Glas Slavonije

foto: HRT/mp

foto: HRT/mp

Foto: - / -

Vodeći uzrok smrti u žena nije karcinom dojke, nego srčani udar i koronarne bolesti. Nažalost, mnoga od tih stanja ostaju neprepoznata, a studije pokazuju da su žene i neadekvatno liječene, imaju veću smrtnost i češće angiozne bolove nego muškarci.

Kako bi upozorili stanovnike Osječko-baranjske županije na ovu problematiku, Osječko-baranjska županija i njegov Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb drugu godinu zaredom u suradnji sa svojim partnerima - Upravnim odjelom za turizam, kulturu i sport OBŽ, Udrugom CEREBRO, Hrvatskim narodnim kazalištem, Gradskim društvom Crvenog križa Osijek i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek organizira niz aktivnosti od 3. do 7. veljače, i to na području cijele županije, a sve pod nazivom "Dan crvene haljine” s ciljem prevencije moždanog i srčanog udara kod žena u Osječko-baranjskoj županiji.

Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin  na znanstveno stručnoj konferenciji „Prevencijom bolesti krvožilnog sustava do kvalitetnijeg i sigurnijeg života žena“ podsjetio je da je od ekonomskih šteta koje bolesti uzrokuju važnija preventiva u svrhu očuvanja zdravlja.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u cijelome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Analiza po spolu pokazuje da su uzrok smrti više od 50 % žena i oko 40 % muškaraca. Najviše smrtnosti uzrokuju koronarna bolest srca i moždani udar, koji je i prvi uzrok invaliditeta. Žena češće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti i imaju veću smrtnost. Tijekom života jedna od tri žene će dobiti srčani udar, a jedna od pet žena moždani udar. Više žena umire od kardiovaskularnih bolesti nego od svih karcinoma.

Povoljna je činjenica da se većina kardiovaskularnih bolesti može spriječiti, odnosno moguće je odgoditi njihov početak i nastanak komplikacija djelujući na čimbenike rizika važne za nastanak bolesti kao što su pušenje, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost i prekomjerna konzumacija alkohola, kao i boljom kontrolom i liječenjem povišenog krvnog tlaka, šećera i masnoća. Osječko-baranjska županija prepoznala je kao nužnim provoditi programe prevencije srčanog i moždanog udara, s naglaskom prevencije kod žena kako bi se podigla svijest građana o ovim najčešćim bolestima u ženskoj populaciji. 

Prema podacima KBC-a Osijek, moždani je udar drugi uzrok smrti u žena u Hrvatskoj i prvi uzrok invaliditeta. Od moždanog se udara u Hrvatskoj liječi više od 15 tisuća osoba, a u Klinici za neurologiju KBC-a Osijek između 1200 i 1300 osoba godišnje.

Kako je moždani udar bolest starije životne dobi, a žene imaju duži životni vijek, u tim je kasnijim dobnim skupinama veći broj žena s moždanim udarom u odnosu prema muškarcima. Žene također imaju i specifične faktore rizika kao što su trudnoća, porod, uzimanje kontraceptiva, menopauza i hormonska terapija. Prevencija bolesti podrazumijeva promjenu stila života, prestanak pušenja, pravilnu prehranu, dovoljno fizičke aktivnosti i obvezno liječenje povišenog krvnog tlaka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.