Hrvatski radio

Radio Osijek

Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš otvoren za posjetitelje

05.05.2022.

15:43

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš

Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš

Foto: Radio Osijek/KI / HRT

Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš danas je i službeno otvoren završnom konferencijom Javne ustanove "Park prirode Kopački rit". Tri su objekta u kompleksu u potpunosti rekonstruirana pri čemu je vanjski izgled dvoraca zadržao izvorni oblik, dok je unutrašnjost uređena kao suvremeni prezentacijski prostor.

Dvorac Tikveš u Kopačkom ritu izgradili su članovi Tešanjske loze Habsburg u 19 stoljeću, a kroz povijest je bio rezidencijalno lovačko sjedište zatvorenog tipa. U novijoj ga je povijesti često koristio predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito, a 1999. godine odlukom Sabora na upravljanje je predan Javnoj ustanovi Parka prirode Kopački rit - istaknula je Nataša Ciprijanović koja će biti turistički vodič u kompleksu: "Ono po čemu je ovaj kompleks bio poznat je da je bio uvijek poznat kao lovačko sjedište i uvijek je bio zatvorenog tipa, namijenjen za vladare ili goste dvora. Sada će se koristiti u svrhu zaštite prirode i promocije ovog područja, sada će to biti jedan prekrasan edukacijski centar gdje će se posjetitelji moći upoznati i s prirodnom baštinom jer je naglasak na prirodnu baštinu. Kroz obnovljeni dvorac, kroz postav novog dvorca će se također upoznavati s prirodnom baštinom, ali u kontekstu povijesnog događaja s naglaskom baš na ovo područje, na područje kompleksa Tikveš", rekla je Ciprijanović, a ravnatelj Javne ustanove Kopački rit Ivo Bašić dodao kako osim edukacijskog iznimno važan i turistički aspekt kompleksa: "Tri su aspekta iznimno važna. Prije svega s ovim sadržajem dobivamo mogućnost jedne snažnije edukacije i prezentacije prije svega našoj djeci o važnosti prirode. Drugi je što dobivamo mogućnost disperziranja posjetitelja na širem prostoru naše ustanove i treći je da će ovaj projekt pridonijeti i razvoju lokalne zajednice kroz prodaju suvenira i iznajmljivanje smještaja."

Direktorica turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić rekla je kako je ovo jedna od najvažnijih investicija jer je riječ o kulturnoj baštini u prirodnoj baštini: "Tikveš ima izrazito dugu tradiciju od Habsburgovaca do Tita i svih novih recentnih događanja tako da je ovo jedan veliki faktor privlačnosti. Najvažnija turistička atrakcija na području naše županije je Kopački rit i ovo je jedna ozbiljna nadogradnja turističkih sadržaja koji čine puni doživljaj Baranje kao destinacije, ali i ukupne Slavonije i Baranje", rekla je Jurić i dodala kako je Županija trenutačno na 93% noćenja u odnosu na do sada najbolju 2019. godinu, a najave su izrazito dobre i polako se bukiraju i ljetni mjeseci.


Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 60 milijuna kuna od čega je Europska unija sufinancirala 43 milijuna, a iz EU fondova je u kulturnu i prirodnu baštinu od 2014. do 2020. godine uloženo više od 2 milijarde kuna - istaknula je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak: "Dio tih sredstava financira se ovdje u Kopačkom ritu, a mogu reći više od 80 milijuna kuna za prirodnu baštinu za unapređenje kvalitete sadržaja je realizirano upravo na području Kopačkoga rita."

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako se intenzivno radi na turizmu u Županiji: "U u ovom trenutku se obnavljaju i dvorci u Našicama i priprema se obnova dvorca i Eugena Savojskog u Bilju. Mislim da ćemo smjerom kojim idemo uskoro postati jedna vrlo atraktivna snažna jaka kontinentalna turistička destinacija."


Prvi se gosti u obnovljenom dvorcu Tikveš očekuju već sutra, a u subotu u sklopu projekta Transdanube Travel Stories, na prostoru obnovljenog kompleksa dvorca Tikveš organizira se "TIKfest - Festival oživljene povijesti i gastronomije".

Nataša Tramišak

Ivo Bašić

Nataša Ciprijanović

Ivan Anušić

Ivana Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.