Hrvatski radio

Radio Osijek

"Priča o ćirilici ne smije postati priča o neuspjehu Hrvatske"

12.10.2013.

19:38

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Danas Vukovar, jučer Udbina, sutra nešto drugo – ploče, natpisi, spomenici. Što je sljedeće? Hoće li sutra nečija glava biti razbijena?", upitao se Josipović u razgovoru s novinarima na Pantovčaku u sklopu tradicionalne "Kave s građanima".

Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je da je sve što se događa u Hrvatskoj posljednjih dana vezano uz skidanje ploča s dvojezičnim natpisima neprihvatljivo i sramota za sve nas te ponovno pozvao Vladu, oporbu i branitelje da brane dostojanstvo Hrvatske kao europske zemlje kako se priča o ćirilici ne bi pretvorila u priču o neuspjehu Hrvatske.
Novinari su, naime, zamolili predsjednika da komentira situaciju u državi s obzirom na to da se ne smiruje problem postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima, već su nakon Vukovara one skinute i u Udbini te danas u Vojniću.
Josipović je podsjetio da za nekoliko dana ide u Srbiju gdje će razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a posjetit će i pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Svirat će hrvatska himna, vijorit će se hrvatska zastava i opet će me nakon svega toga strani državnici pitati a kakva ste vi to država u kojoj se događa ovo što sada gledamo, rekao je Josipović ocijenivši posljednje događaje neprihvatljivima.
Jednostavno je teško prihvatljivo da nakon što smo krvavo stekli svoju neovisnost i nakon što smo uz puno truda Hrvatsku pokazali kao europsku zemlju, zemlju europskih vrijednosti, gledati ovo što se danas događa, poručio je. Trenutak je, naglasio je predsjednik, kada zaista moramo svi zajedno razumjeti da se borimo za europsku Hrvatsku, za Hrvatsku u kojoj se kvalitetno, dobro živi, u kojoj poštujemo jedni druge, ustvrdio je Josipović.
Pozivam u prvom redu Vladu, pozivam oporbu, pozivam branitelje koji su s toliko žara branili Hrvatsku da brane i njezino dostojanstvo i da je brane kao europsku zemlju. Svi nosimo odgovornost i ne smijemo dopustiti da se priča o ćirlici pretvori u priču o neuspjehu Hrvatske, poručio je predsjednik.
Upitan kako pomiriti nepomirljive strane, rekao je da se zakon o pravima manjina mora poštovati, ali se uvijek može razgovarati o modalitetima. Tu je prostor u kojem vidim mogućnost za razgovor. U svakom slučaju, ključnu ulogu u tome ima Vlada i ja sam tu da pomognem svima koji to žele. Sasvim ću sigurno imati inicijative. One će biti javne i o njima ćemo razgovarati onog trenutka kad prepoznam spremnost na razgovor, istaknuo je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.