Hrvatski radio

Radio Osijek

Priča supruge pirotehničara koji je poginuo u Jemenu

24.01.2019.

08:22

Autor: HRT/K.P., M.G.

Priča supruge pirotehničara koji je poginuo u Jemenu

Priča supruge pirotehničara koji je poginuo u Jemenu

Foto: - / -

Slučaj hrvatskog pirotehničara koji je stradao u Jemenu - ponovno je potaknuo pitanja o uvjetima u kojima se u tom sektoru radi. Nakon godina stresnog razminiranja, Goran Vekić stekao je uvjete za mirovinu.

No s njom nije mogao prehraniti četvero djece, pa je otišao u Jemen - zemlju gdje bjesni jedan od najgorih ratova današnjice.


Na razminiranju Hrvatske Goran je radio 16 godina. Prošlo proljeće želio je u mirovinu, ali kad je vidio izračun - promijenio je plan.

- Nakon toliko godina, on sa 3000 kuna ne može održavati kuću i 4 djece. On nije osoba koja može gledati da oni nešto nemaju, on je za njih sve napravio. Znači otišao je u taj Jemen, rekla je Adrijana Vekić.

Posljednji put čuli su se u subotu navečer. Sutradan je poginuo. Ne u minskom polju, nego u kamionu koji je prevozio eksplozivna sredstva izvađena iz zemlje.

- Kada je prvi put došao, ispričao nam je da je tamo sigurnost pirotehničara na prvom mjestu, da on ustvari ni ne radi kao pirotehnčar. On je išao tamo da školuje njihove pirotehničare, dodaje Adrijana.

Goran je radio za britansku tvrtku koja se bavila humanitarnim razminiravanjem za saudijsku vladu. Bio je jedan od 40 hrvatskih pirotehničara koji rade u inozemstvu, najviše na Bliskom istoku i u afričkim zemljama.

- U ovom trenutku osnovna plaća pirotehničara je između 8 i 9 tisuća kuna. A plaće koje se mogu zaraditi vani, radeći za strane agencije su tri do pet puta veće tako da je jasno da je motiv novac za odlazak van, rekao je potpredsjednik Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja Mario Barjaktarić.

Tako je Goran završio u Jemenu, pogođenom višegodišnjim građanskim ratom zbog kojeg gotovo polovina stanovništa živi na rubu gladi, a humanitarna pomoć jedva stiže.

U još jednom ratu između sunita i šiita, u posljednje tri godine poginulo je oko 15 000 civila, među kojima i jedan Hrvat, Goran Vekić. Prvi hrvatski pirotehničar koji je stradao izvan domovine.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.