Hrvatski radio

Radio Osijek

Priče iz Vukovara Siniše Glavaševića

19.11.2021.

21:21

Autor: Davor Lončarić

foto: D. Lončarić

foto: D. Lončarić

Foto: - / -

17. novinarsko – književnički susret „Grad to ste vi!“ održan je večeras u spomen na novinara, ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića u Gradskoj knjižnici u Vukovaru .

Ovogodišnji program organiziran je u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Vukovaru na temu tiskane knjige „Priče iz Vukovara“ Siniše Glavaševića. Ovo jedinstveno izdanje Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru osim autorskih tekstova Siniše Glavaševića donosi nekoliko tekstova istaknutih hrvatskih akademika i književnika te ilustracije učenika OŠ Mitnica, OŠ Siniše Glavaševića i OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara.

O knjizi su govorili Lidija Miletić i Dražen Živić koji su uredili i pripremili za tiskanje 4. izdanje Priča iz Vukovara, a ulomke iz knjige čitao je Petar Elez. 

Utemeljitelji ove književničko – novinarske manifestacije su Gradska knjižnica Vukovar, Hrvatski radio Vukovar, Hrvatsko novinarsko društvo i Društvo hrvatskih književnika. Susret je utemeljen 2005. godine kao manifestacija koja na najprimjereniji način želi sačuvati uspomenu na novinara, ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića te na sve žrtve u Domovinskom ratu i sačuvati ih od zaborava s plemenitim ciljem da se sličan zločin nikad i nigdje ne ponovi. Osobit naglasak daje se na dimenziju zločina na Ovčari koji se dogodio 20. studenoga 1991. godine i sve njegove žrtve.

Sudionike susreta pozdravio je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko koji je, među ostalim. istaknuo kako su novinarska izvješća Siniše Glavaševića iz ratnog Vukovara bila cenzurirana zato što se istina nekome u to vrijeme nije svidjela. "Siniša Glavašević bio je jedan od simbola obrane Vukovara koji se u ekstremnim ratnim okolnostima pokazao kao veliki čovjek, humanist i novinar", rekao je Zovko.

Poslušajte izjave. 

 

Lidija Miletić o Siniši Glavaševiću

Hrvoje Zovko o Siniši Glavaševiću

Dražen Živić o Siniši Glavaševiću

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.