Hrvatski radio

Radio Osijek

Priče Židova - Izložba u Kulturnom centru

25.09.2020.

19:42

Autor: Željko Kovačević

Slavica Singer, Darko Fischer (foto Ž. Kovačević)

Slavica Singer, Darko Fischer (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

Priče Židova realizirana je u suradnji sa Židovskom općinom iz Osijeka. Konceptualno je zamišljena kao obris zajednice u nestajanju, kao odgovor na tiho i postupno odumiranje živog sjećanja na vrijeme u kojemu je židovska zajednica bila jedan od stupova građanskog društva Osijeka i okolice

Sadržajno, izložba obuhvaća fotografije lokaliteta i građevina koje su izgradili ili svojim djelovanjem obilježili Židovi u prošlosti, portrete današnjih članova i članica Židovske općine u Osijeku i zvučnu instalaciju satkanu od segmenata njihovih osobnih narativa. Osobni narativi posjetitelju izložbe govore o načinu na koji, u suvremenom hrvatskom društvu, Židovi promišljaju svoj identitet, što ih zaokuplja u svakodnevici, kako se odnose prema naslijeđu Holokausta i naslijeđu svojih obitelji, a kako s izazovima koje postavljaju novi nacionalizmi i ideologije.

"Osnovna ideja je bila upoznati jednu zajednicu koja je u nestajanju. Na zidu ćete vidjeti 28 osoba. To je 28 priča. Namjera je bila izbjeći teme koje se uvijek vežu uz Židove i prikazati ih kao pojedince sa svojim osobnim iskustima, ne bježeći od toga da izložba o ljudima kojih je ostalo svega stotinjak u gradu, ipak ima svoju poruku.", rekla je jedna od urednica Martina Globočnik.  

Dan kasnije, u subotu, 26. rujna na Trgu Vatroslava Lisinskog 1 bit će otvoren i Muzej osobnih priča, muzejsko - galerijski prostor u kojem će se predstaviti osobne priče Osječanki i Osječana, predstavnika nacionalnih manjina koje žive u Osijeku. Dio je to projekta Štruca kruha, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture, Kultura u centru. Projekt Štruca kulture Fade In provodi u partnerstvu s Nansen dijalog centrom iz Osijeka, Gradom Osijekom, Romskim resursnim centrom iz Darde i Hrvatskim društvom kulturnog turizma iz Osijeka.

Galerija
Željka Kovačević, Martina Globočnik (foto Ž. Kovačević), Foto: -/-
fotografija Jasenka Rasola  , Foto: -/-Miroslav Sikavica (foto Ž. Kovačević), Foto: -/- (foto Ž. Kovačević), Foto: -/- (foto Ž. Kovačević), Foto: -/- (foto Ž. Kovačević), Foto: -/- (foto Ž. Kovačević), Foto: -/- (foto Ž. Kovačević), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.