Hrvatski radio

Radio Osijek

Prihvaćen Proračun Osječko-baranjske županije

20.10.2015.

14:49

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije prihvaćen je županijski proračun za iduću godinu u iznosu od 379 milijuna 378 tisuća kuna. Poduprt je s 29 glasova, a dva su vijećnika bila suzdržana.

Dok su vladajući predvođeni HDSSB-om isticali kako je izvučeno najviše moguće u teškim okolnostima, u HDZ-u su prijedlog proračuna ocijenili besperspektivnim te su napustili sjednicu i nisu sudjelovali u glasovanju, a SDP-ovci su bili suzdržani.
Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je kako su se razvojna komponenta i razina socijalnih davanja uspjele pokriti samo zahvaljujući sredstvima dobivenima sudskom presudom protiv države. Naime, mini poreznom reformom prihodi županije smanjeni su za čak 21 milijun kuna. „Savršeno je jasno da će 2017. biti presudna godina za Osječko-baranjsku i ostale županije. Očekujem da proradi razum, da se zakon koji utječe na ovako mali proračun lokalnih jedinica promijeni jer drugog izlaza očito neće biti“, rekao je Šišljagić. 
HDZ proračun nije podupro među ostalim i zbog toga što smatraju da nije potrebno imati 60 milijuna kuna oročenih sredstava. „Mogu se ostvariti veliki i bitni projekti za gospodarstvo i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Lokalna samouprava novca nema, a Županija drži oročena sredstva“, upozorio je predsjednik osječko-baranjskoga HDZ-a Ivan Anušić.
Iz SDP-a pak suzdržanost pri glasovanju objašnjavaju time da ima i ponešto dobro u proračunu. „Time želimo poslati poruku da nije dobro i da se može bolje, ali i da ipak ima nekih stvari koje su dobri. Ne želimo biti nekonstruktivni“, rekao je predsjednik SDP-a Osječko-baranjske županije Domagoj Hajduković. 
Prihvaćen i rebalans
S 28 glasova za i 12 protiv prihvaćene su i izmjene i dopune Proračuna Osječko-baranjske županije za 2015. godinu kojima se proračun smanjuje za 14 milijuna 742 tisuće kuna pa sada iznosi 401 milijun 695 tisuća kuna, odlučeno je na današnjoj sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije. 
Pročelnica upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž obrazložila je smanjenja na prihodovnoj i rashodovnoj strani. 
HNS je ponovno predlagao amandmane za povećanje naknada za novorođene, povećanje sufinanciranja međumjesnog prijevoza za školarce te osnivanje Centra izvrsnosti, što je odbijeno, pa nisu željeli ponovno, za novi rebalans kao i prijedloge proračuna za iduću godinu, predlagati isto. Stjepan Čuraj napominje da novca ima jer je oročeno 53 milijuna kuna, ali ne i volje da se amandmani usvoje pa je HNS napustio sjednicu. Župan Vladimir Šišljagić odgovorio je da se nenamjenska oročena sredstva ne mogu potrošiti zbog sporosti državne administracije jer još uvijek iz Europske komisije nisu došle odobrene potpore i suglasnosti.
O pitanjima i prijedlozima vijećnika
Sjednica je, uobičajeno, počela pitanjima i prijedlozima vijećnika, od kojih izdvajamo neka.
Goran Ilić (HKS) upozorio je na smanjeno financiranje županijskih i lokalnih cesta koje će, ako se ne promijeni, onemogućiti održavanje cesta i smanjiti sigurnost u prometu. Prihod koji je išao županijskim upravama za ceste prebačen je hrvatskim cestama, pojašnjava župan Šišljagić i napominje da po kilometru ceste Hrvatske ceste troše do 3 puta više novca od županijske uprave za ceste.
Željka Kovačevića iz HDZ-a zanimala je prostorno-prometna studija Osječko-baranjske županije, ponajprije denivelacija pružnih prijelaza. U te se projekte moraju uključiti državne institucije kao i lokalna razina, kaže župan Šišljagić. S prostorno-prometnom studijom upoznata je Danijela Lovoković, a prema njezinim neslužbenim saznanjima iz HŽ-a, do 2020. denivelacije pružnih prijelaza neće biti.
Vijećnika Željka Franjića iz HDSSB-a zanimalo je kada će se isplatiti odšteta poljoprivrednicima za elementarnu nepogodu koju je županija proglasila ove godine, a procijenjena je na 570 milijuna kuna. Župan odgovara da je u proračunu samo 20 milijuna kuna za elementarne nepogode pa tu može pomoći samo Vlada.
Župan Šišljagić je, odgovarajući na još jedno pitanje iz HDSSB-a, podsjetio da će do kraja ove godine biti razminirane sve poljoprivredne površine u Osječko-baranjskoj županiji. Ostaje još 70 četvornih kilometara minski sumnjivih šumskih površina za što je u idućoj godini osigurano oko 50 milijuna eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.