Hrvatski radio

Radio Osijek

Prihvaćen proračun Osječko-baranjske županije od preko 1,5 milijarde kuna

12.12.2019.

15:03

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Proračun je značajno veći od prošlogodišnjeg zbog plaća zaposlenih u svim osnovnim i srednjim školama koje su, od ove godine prema uputama Vlade Republike Hrvatske, dio proračuna, ali i preko 400 milijuna kuna namijenjenih velikm projektima.

Županijski proračun za 2020. godinu iznosi milijardu, 562 milijuna, 809 tisuća i 621 kunu što je čak 64,7% više nego ovogodišnji, a razloge je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za financije Snježana Raguž: "Proračun Osječko baranjske županije planiran je u iznosu nešto malo manje od milijardu i 563 milijuna kuna. Od toga se 637 milijuna kuna odnosi na sam županijski proračun, a 925 milijuna kuna na evidencijski prikazane prihode proračunska korisnika. Ono zbog čega je došlo do velikog povećanja je to što je uputama Ministarstva financija za izradu proračuna rečeno da se evidencijski moraju uključiti u proračun svi rashodi za zaposlene u osnovnim i srednjim školama što to do sada nije bilo. Taj iznos je nešto malo manje od 500 milijuna kuna, a druga stvar je što se od. 1. siječnja 2020. godine županijama povjeravaju poslovi Ureda državne uprave. Time mi preuzimamo djelatnike Ureda državne uprave i za to će u proračun biti doznačena 24 milijuna kuna", rekla je Raguž i dodala kako će prihodi, zbog porezne reforme, biti značajno smanjeni: "Novim Zakonom o porezu na dohodak uvode se porezne olakšice za osobe mlađe od 30 godina i to na način da su osobe do 25 godina u potpunosti oslobođeni plaćanja poreza, a osobe od 25 do 30 plaćaju 50% porezne obveze", rekla je i napomenula kako će to utjecati na prihode tek 2021. godine s obzirom da će se olakšice neće obračunavati na plaćama kroz 2020. godinu nego tek po godišnjoj prijavi poreza koja se podnosi u 2021.", rekla je Raguž i dodala kako je i bez toga iznosa proračun Županije preko milijardu kuna.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić dodao je kako je preko 400 milijuna kuna iz proračuna namijenjeno velikim projektima koje zajednički financiraju Županija i EU fondovi, te istaknuo najvažnije od njih: "Jedan od najvećih projekata je nastavak energetske obnove svih zgrada na području Osječko-baranjske županije u ukupnom iznosu od 138 milijuna kuna. Njime ćemo iduće godine, a pretpostavljam da ćemo ih gotovo sve i završiti, energetski obnoviti sve osnovne i srednje škole, sve staračke domove, sve domove zdravlja i sve ostale kojima je Osječko-baranjska županija osnivač. Predviđa se da će time uštede na godišnjoj razini, samo za grijanje i hlađenje, biti preko 15 milijuna kuna. Izdvojio bih od projekata Regionalni distribucijski centar za voće i povrće 30 milijuna kuna, Prva gimnazija 30 milijuna kuna, sustavi za navodnjavanje 30-ak milijuna kuna, sportska dvorana u Čepinu 5 milijuna, zatim za projektnu dokumentaciju Kliničkog bolničkog centra 40 milijuna kuna, projektnu dokumentaciju Gospodarskog centra 7,5 milijuna kuna, za projektnu dokumentaciju revitalizacije područja bivšeg OLT-a 3 i pol milijuna kuna, isto toliko i za istraživanje i realizaciju termalnih izvora i tako dalje", rekao je župan Anušić i napomenuo kako će se značajna sredstva izdvojiti i za izradu projektne dokumentacije brojnih projekata poput gospodarskog centra i revitalizacije OLT-a.

Uoči rasprave o proračunu iznesena su samo dva amandmana. Zastupnika Željka Macanića koji je predložio izgradnju turističkog broda, te Marka Bogatića koji je zatražio povećanje rodiljnih naknada, a oba su amandmana jednoglasno odbijena.

SDP-ovci su nakon toga reagirali priopćenjem u kojemu upozoravaju da je Županija povećala iznos financiranja političkih stranaka za 50 posto, odnosno na više od milijun kuna, ne računajući naknade koje se isplaćuju vijećnicima: "Iz toga nije teško zaključiti da je od ovog povećanja najviše profitirala riznica HDZ-a. Dok se s jedne strane HDZ načelno zalaže za jačanje demografskih mjera i to ističe u izbornim kampanjama, a i sam župan Anušić je šef jedne kampanje, s druge strane kad je realizacija u pitanju prednost daju političarima, a ne djeci i obiteljima", stoji u priopćenju SDP-a Osječko-baranjske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.