Hrvatski radio

Radio Osijek

09:51 / 18.12.2018.

Autor: Radio Osijek

Prihvaćena odluka o osnutku Poduzetničke zone "IT park"

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Posljednja sjednica osječkoga Gradskog vijeća u ovoj godini trajala je manje od sat vremena. Zbog izostanka gradonačelnika nije bilo pitanja i prijedloga vijećnika. Donesena je odluka o osnutku Poduzetničke zone "IT park" te je poduprt zbor Dražene Vrselje za intendanticu HNK Osijek.

Zamjenici osječkoga gradonačelnika bili su danas pošteđeni rešetanja vijećničkim pitanjima. Bila je to inicijativa Željka Kovačevića, u ime kluba vijećnika HDZ-a, koju je poduprla većina vijećnika, a razlog je izostanak gradonačelnika Ivana Vrkića zbog bolničkoga liječenja. Kovačević je gradonačelniku poželio brz oporavak, ali i poručio da ga, po povratku, "neće štedjeti".

Na novinarsko pitanje o gradonačelnikovu zdravstvenom stanju, predsjednik Gradskoga vijeća Željko Požega odgovorio je kako je ono "vrlo stabilno" te kako se očekuje da bi za nekoliko dana mogao biti pušten kući.

Gradski su vijećnici na današnjoj sjednici poduprli izmjene Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva i Odluku o osnutku Poduzetničke zore "IT park". Zadovoljstvo tom odlukom te zanimanjem osječkih IT-evaca za projekt izrazila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš. Rekla je kako je cilj osnutka IT parka privlačenje ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta u IT sektoru. Nalazit će se u Gackoj ulici, idejno je arhitektonsko rješenje izrađeno, a u tijeku su izrada parcelizacijskog elaborata te izračun prava građenja. Gamoš je istaknula da će grad Osijek u poduzetničkoj zoni izgraditi svu potrebnu infrastrukturu te poslovnu zgradu za male IT tvrtke. U početku je procijenjeno da će ta zgrada biti površine tri tisuće četvornih metara, ali je anketa pokazala da bi, zbog interesa malih IT-evaca, objekt trebao biti površine pet tisuća četvornih metara.

A Osijek je do daljnjega bez pauka jer su vijećnici izglasovali raskid ugovora s trgovačkim društvom "Pauk Osijek" pa se mora izabrati novi koncesionar. Ugovor je raskinut na zahtjev tvrke "Pauk Osijek" zbog financijskih problema odnosno procjene da i dalje tom djelatnošću neće moći ostvarivati prihode. Gradski pročelnik za komunalu i promet Siniša Gregoran kratko je zaključio kako ih Grad "ne može prisiljavati da rade nešto što im nije isplativo".

Nakon županijskih i gradski su vijećnici poduprli izbor Dražene Vrselje za intendanticu Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku. Uz zahvale nekoliko vijećnika, jednoglasno je razriješen dosadašnji intendant Božidar Šnajder koji će s te dužnosti otići u mirovinu, a i izbor Vrselje vijećnici su poduprili jednoglasno. Vrselja je ipak rekla kako još nije vrijeme za čestitke budući da odluku o njezinu imenovanju treba potvrditi ministrica kulture.

A vijećnike i novinare na ulazu u vijećnicu danas je dočekao pano s fotografijama osječkih glavnih ulica i parkova koje je u subotu navečer snimio vijećnik Milan Kamenko. Kaže kako ga je na to potaknula reakcija njegovog poslovnog kolege iz Zagreba koji se čudio pustim osječkim ulicama i pitao ga – zašto je Osijek tako tužan grad? Kamenko kaže kako mu nije znao odgovoriti na to pitanje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.