Hrvatski radio

Radio Osijek

Prihvaćeno izvješće o radu gradonačelnika Vrkića, odobreni novi krediti...

18.03.2019.

14:28

Autor: Krunoslav Inhof

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Novo zaduženje Grada za 50 milijuna kuna, izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu 2018. godine, iznimno loše stanje pješačkog mosta i "kvar" na novom autobusu GPP-a bile su samo neke od tema sjednice Gradskog vijeća Osijeka u ponedjeljak.

Sjednica je počela uobičajenim pitanjima i prijedlozima vijećnika, a među njima najviše pozornosti izazvala su ona o novom autobusu GPP-a koji je nakon samo nekoliko dana vožnje ostao u kvaru, te iznimno lošem stanju pješačkog mosta. Direktor GPP-a Mario Šapina istaknuo je kako su svi novi autobusi pokriveni jamstvom, no i da je kvar na jednome od njih izazvan na način koji ono ne pokriva: "Došlo je do ljudske pogreške i sipan je dodatak AdBlue u gorivo što se ne smije tako da je došlo do velikog kvara na motoru. Proveli smo određene radnje kako bismo otkrili jel to učinjeno namjerno ili slučajno. Dan je nalog određenim tijelima da to istraži, a ići će se i prema DORH-u. Naravno da ćemo učiniti sve da se ukloni kvar na autobusu, a da se krivci kazne", rekao je Šapina.

Dio izvješća o stanju osječkog pješačkog mosta iznio je pročelnik Upravnog odjela za komunalnu gospodarstvo Siniša Gregoran: "Ja ne mogu ništa drugo reći nego da je cifra zastrašujuća i iznosi 16 i pol milijuna kuna. Prva faza podrazumijeva izmjenu metalnih kopči koje drže sajle i taj dio košta 3 i pol milijuna kuna. Budući da smo mi proračunom za ovu godinu namijenili 2,5 milijuna još ćemo milijun morati osigurati rebalansom, a onda ćemo vidjeti dalje kojom ćemo dinamikom raditi", rekao je Gregoran

Uz pitanja i prijedloge najviše se raspravljalo o izvješću o radu gradonačelnika za drugu polovicu 2018. godine, a primjedbe su dolazile iz kluba vijećnika HDZ-a koji nije podržao izvješće, a najviše su primjedbi imali na "štura izvješća po pojedinim Upravnim odjelima, te je iz njih nemoguće vidjeti što se uopće radilo", ustvrdila je vijećnica Sanda Pašuld, posebice istaknuvši izvješće o predmetima i sporovima vezanim uz Javnu ustanovu za zbrinjavanje komunalnog otpada - ZOIS.

Izvješće je ipak prihvaćeno, a kako je istaknuo gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić: "Najvažnije je da smo stabilni, da ne govorim da smo u plusu i da smo poravnali sve obveze. To isto radimo i po gradskim poduzećima, a to je jedna dimenzija koja pokazuje da kada dižemo kredite imamo takve uvjete da dobijemo kredite koje rijetko tko može dobiti. Mislim da je to ono što apsolutno pokazuje svoju vrijednost", rekao je Vrkić.

Upravo na Sjednici su i prihvaćeni prijedlozi Odluke o dugoročnom zaduživanju Grada Osijeka kojima se Grad Osijek zadužio više od 50 milijuna kuna. Sredstva će, među ostalim, biti namijenjena za: dogradnju Osnovnih škola Mladost, Tenja i Briješće u ukupnoj vrijednosti od 9 milijuna kuna, te poboljšanje energetske učinkovitosti 6 vrtića i škola s područja grada, zatim izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata 3 i pol milijuna i izgradnju cesta 6 milijuna kuna. Od toga iznosa 25 milijuna kredita podiže se za sufinanciranje EU projekata poput infrastrukture u Tvrđi, Centar za posjetitelje, Staru pekaru, Znanstveni centar za obnovljive izvore energije, IT Park, Gospodarski centar i Industrijsku zonu Nemetin.

Među ostalim, na današnjoj su Sjednici, prihvaćena izvješća o stanju sigurnosti na području Grada Osijeka koje je ocijenjeno zadovoljavajućim, kao i stanju zaštite od požara, radu Gorske službe spašavanja i Savjeta mladih.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.