Hrvatski radio

Radio Osijek

22:32 / 06.10.2020.

Autor: Iva Fijala

Prijavite se za najbolju poduzetničku ideju

foto: Iva Fijala

foto: Iva Fijala

Foto: - / -

Osječko-baranjska županija u petak će raspisati 14. natječaj za najbolju poduzetničku ideju, a danas su potpisani sponzorski ugovori. Suradnja je potvrđena i između Županije i Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Danas su potpisani ugovori s tvrtkama koje sudjeluju u sufinanciranju nagradnog fonda u projektu „Najbolja poduzetnička ideja”. Riječ je o Cestingu d.o.o, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Kanaanu d.o.o iz Donjeg Miholjca, Osijek-Koteksu d.d. i Vuki d.d. iz Osijeka.
„Zahvaljujem sponzorima koji podržavaju ovu ideju i time pokazuju društveno odgovorno ponašanje. Nakon odabira najboljih, vjerujem kako će te ideje i zaživjeti, no nadam se da će ovaj natječaj brojne mlade ljude koji razmišljaju o ulasku u poduzetničke vode motivirati da to i učine”, rekao je župan Ivan Anušić.
U dosadašnjih trinaest natječaja ukupni je fond nagrada iznosio 1.268.000,00 kuna. Od tog iznosa Osječko-baranjska županija osigurala je 279.000,00 kuna. Ukupan broj pristiglih prijava od 2006. do  2019. godine je 699.
Fond nagrada u natječaju za 2020. godinu iznosi 50.000,00 kuna, od čega je Osječko-baranjska županija osigurala 20.000 kuna, Cesting d.o.o. Osijek 10.000 kuna, Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Osijek 5.000 kuna, Kanaan d.o.o. i Osijek-Koteks d.d. po  6.000,00 kuna te Vuka d.d. 3.000 kuna.
Prva nagrada iznosi 12.000 kuna, druga 8.000 kuna, treća 5.000 kuna, te deset nagrada po 2.500 kuna. Natječaj će biti raspisan u petak, 9. listopada i bit će otvoren 45 dana. Pravo prijave imaju sve fizičke osobe koje imaju dobre poduzetničke ideje, ali isto tako i poduzetnici-početnici koji posluju do godinu dana, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović.
Gospodarski je pad vidljiv, pa su sve potpore dobrodošle. Važno je zadržati likvidnost realnog sektora kao i radna mjesta, poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Osijek Zoran Kovačević. U Osječko-baranjskoj županiji proteklih se godina registriralo i po petstotinjak novih tvrtki godišnje koje su ušle u svijet poduzetništva. Nažalost, ove je godine, od ožujka do kolovoza, negativan predznak između novootvorenih i ugašenih tvrtki, no očekuje se da će se do kraja godine taj trend uravnotežiti, rekao je Kovačević.
Potporu gospodarstvu svakako daju i stručnjaci svojim znanjem i postignućima. Tako županija već godinama surađuje s Ekonomskim fakultetom u Osijeku, na obostranu korist, istaknuto je prilikom današnjeg potpisivanja ugovora o suradnji. Dekan Boris Crnković naglasio je važnost studentske stručne prakse jer su studenti i do sada odlazili u različite županijske institucije na praksu koja ponekad završi i zaposlenjem.
Prema potpisanom Sporazumu, Ekonomski fakultet i Županija osobito će surađivati u organiziranju seminara, radionica, okruglih stolova, konferencija i edukativnih programa, zajedničkim nastupima i suradnji na zajedničkim projektima financiranim od Europske unije ili ostalih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija te ostalim područjima od zajedničkog interesa.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.