Hrvatski radio

Radio Osijek

Prijevremeni izbori nakon opasnosti od koronavirusa

09.04.2020.

13:18

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: Virovitičko-podravska županija

Foto: Virovitičko-podravska županija

Foto: - / -

Hrvatska je Vlada na današnjoj sjednici izvan snage stavila svoju odluku kojom su za nedjelju, 19. travnja, bili raspisani prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Orahovice i Općinsko vijeće Otoka, a učinila je to radi sprječavanja zaraze koronavirusom.

Utvrdila je i da će se ti izbori održati najkasnije u roku od 90 dana, od prestanka opasnosti od pandemije koronavirusa, rekao je na Vladinoj sjednici ministar uprave Ivan Malenica.
Predstavnička tijela Orahovice i Otoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji raspuštena su jer nisu u zakonskom roku donijela proračune za ovu godinu, a Vlada je za svoje povjerenike u tim jedinicama imenovala Sanju Bošnjak i Tomislava Opačka.
Prijevremene izbore Vlada je raspisala prije pandemije koronavirusa, a da bi ih odgodila trebalo je stvoriti zakonske pretpostavke, odnosno izmijeniti Zakon o lokalnim izborima što je Hrvatski sabor učinio u utorak. Tim izmjenama, Vlada, u slučaju nastupanja posebnih okolnosti, ima ovlast odgoditi raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora, te izvan snage staviti odluku kojom su izbori raspisani, dok posebne okolnosti ne prestanu.
Takve okolnosti podrazumijevaju događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje trenutačno ugrožava pravni poredak, život, zdravlje ili sigurnost stanovništva te imovinu veće vrijednosti. Takav događaj je pandemija koronavirusa.
Iako je bilo poprilično jasno da izbora neće biti, to nije omelo neke stranke u Orahovici da Gradskom izbornom povjerenstvu podnesu kandidacijske liste. Konkretno, radi se o HSS-u i SDP-u, no HSS-ova je lista odbijena kao nepravovaljana, jer očitovanja kandidata o prihvaćanju kandidature nisu ovjerena na zakonom propisan način, a SDP-ova je odbačena, jer je podnijeta nakon propisanog roka, ponoći, 2. travnja.
Orahovičani su po drugi put od lokalnih izbora u svibnju 2017. trebali prijevremeno birati Gradsko vijeće od 15 članova. Prvi put su ga birali samo četiri mjeseca nakon redovnih lokalnih izbora jer se izabrano vijeće nije uspjelo konstituirati ni nakon tri pokušaja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.