Hrvatski radio

Radio Osijek

Prijevremeni izbori za Gradsko vijeće 14. travnja

16.03.2020.

09:47

Autor: Radio Osijek/TM

Prijevremeni izbori za Gradsko vijeće 14. travnja

Prijevremeni izbori za Gradsko vijeće 14. travnja

Foto: - / -

Za nešto više od mjesec dana, u nedjelju, 19. travnja grad Orahovica prijevremeno će birati svoje Gradsko vijeće, jer nisu donijeli proračune za ovu godinu, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora donijela je hrvatska Vlada, a DIP podsjeća političke stranke i nositelje nezavisnih listi da najkasnije do ponoći, 2. travnja moraju nadležnom gradskom izbornom povjerenstvu dostaviti prijedloge kandidacijskih listi.  Podsjeća ih i na druge obveze, poglavito one o financiranju izborne promidžbe u kojoj svaki sudionik može potrošiti najviše 80 tisuća kuna, a izvješća o financiranju DIP-u dostaviti na, za njih, nov način, unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja. Sve te obveze dostupne su na mrežnim stranicama DIP-a.
Orahovica prijevremeno bira drugi put
Orahovčani će po drugi put prijevremeno birati svoje Gradsko vijeće od 15 članova. Prvi put su ga birali samo četiri mjeseca nakon redovnih lokalnih izbora održanih u svibnju 2017. Tada su to morali učiniti jer se Vijeće izabrano u svibnju nije uspjelo konstituirati ni nakon tri pokušaja. Nijedna politička opcija nije, naime, uspjela osigurati potrebnu većinu 'ruku'. Nakon ponovljenih izbora u listopadu 2017. u Gradskom vijeću sjedilo je osam vijećnika s koalicijske liste HSS-SDP-DSŽ, pet s liste HDZ-HSLS-a, te po jedan s NL Ivančice Grgić te Stranke umirovljenika.
U prosincu prošle godine, kod odlučivanja o gradskom proračunu, samo pet vijećnika HSS-a dignulo je ruku za taj dokument, sedam ih je bilo protiv, a tri suzdržana. S obzirom da Proračun Grada Orahovice nije usvojen u zakonski određenom roku, a nije donesena ni odluka o privremenom financiranju, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 6. veljače, donijela odluku o raspuštanju Gradskog vijeća Grada Orahovice, te je za povjerenicu imenovala Sanju Bošnjak.
Epilog svega je da će Orahovica, koja ima 5.300 stanovnika još jednom prijevremeno birati svoje Gradsko vijeće,19. travnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.