Hrvatski radio

Radio Osijek

Prikuplja se novac za AVD

02.01.2017.

14:22

Autor: Radio Osijek/Radio Đakovo/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Humanitarnim akcijama na inicijativu udruge "Veliko srce malom srcu" prikuplja se novac za nabavku automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) koji će biti postavljen u đakovačkoj osnovnoj školi Vladimira Nazora.

AVD uređaj stoji 25 tisuća kuna, a do sada je različitim humanitarnim aktivnostima i uz pomoć Osječko-baranjske županije prikupljena četvrtina potrebnoga novca. "Samo pozitiva" nastavlja se sutra, 3. siječnja, revijalnom humanitarnom nogometno-rukometnom utakmicom NK Dračice i RK Đakovo, kada će posjetitelji biti pozvani da daju dobrovoljni prilog koji će prikupljati volonteri iz osnovne škole, a cijelo druženje popratit će i mažoretkinje KUD-a Sklad.
Dio je to projekta "Minute u životu čine razliku", a uređaj je u Đakovštini još ranije nabavila Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera iz Trnave.
Automatski vanjski defibrilator mali je prijenosni uređaj jednostavne primjene sa zadaćom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma. Namijenjen je korištenju laicima, a važno je napomenuti kako se AVD uređajem može pomoći svakome tko se zatekne u školi ili u blizini škole. U Hrvatskoj je oko 10 000 djece sa srčanim bolestima. U posljednje vrijeme sve češće stižu vijesti o iznenadnim otkazivanjima rada srca na terenima, sportskim dvoranama, u svakodnevnom životu. Najveći potencijalni rizik, koji je gotovo nemoguće predvidjeti je iznenadni gubitak svijesti, koji može biti uzrokovan iznenadnim srčanim zastojem. U trenucima do dolaska službe hitne medicinske pomoći, MINUTE čine razliku između kvalitetnog preživljavanja s očuvanjem svih životnih funkcija ili preživljavanja s teškim oštećenjem svih organskih sustava ili nažalost najčešće smrtnog ishoda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.