Hrvatski radio

Radio Osijek

Prikupljen prvi milijun - potrebno još 20

14.04.2016.

16:34

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za obnovu i rekonstrukciju vukovarskog Vodotornja, jednog od najprepoznatljivijih simbola Vukovara i obrane grada u Domovinskom ratu, prikupljen je prvi od ukupno potrebnih 21 milijun kuna, na koliko su procjenjeni troškovi obnove te građevine koja dominira Vukovarom.

Za obnovu Vodotornja do danas je prikupljeno 1.024.796,18 kuna, a akcija prikupljanja sredstava nastavlja se i dalje, izvijestili su iz vukovarske Gradske uprave.
Projektom obnove Vodotornja, kojega su izradili arhitekti iz "Radionice arhitekture", predviđeno je da se s dunavske strane Vodotornja ugradi panoramsko dizalo s izlazom u nekadašnje spremište za vodu koje će biti pretvoreno u memorijalnu sobu s nekoliko ekrana na kojima će se prikazivati snimke razaranja, među kojima ima i onih kad granate direktno pogađaju vodotoranj. Rupe nastale tijekom granatiranja biti će zatvorene staklom. Iz memorijalne sobe izlazit će se na krovište vodotornja gdje će biti uređen vidikovac s tribinama i državnim stijegom.
Riječ je o 'uvjetnoj' obnovi i sanaciji na način da se vodotoranj konzervira sa 640 pogodaka granata, navode iz Gradske uprave.
Također poručuju da kroz obnovu vodotornja žele ispričati priču o hrvatskom zajedništvu te pozivaju sve u Hrvatskoj i dijaspori da se uključe u akciju i uplatama potpomognu obnovu Vodotornja.
U akciju su se do sada uključili brojni pojedinci, ustanove, tvrtke i pravni subjekti. Tako je, među ostalima, hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić donirao 75.000 kuna, Grad Makarska 20.000 kuna, a na prijedlog Uprave i Nadzornog odbora "Končar Elektroindustrija" za obnovu Vodotornja trebala bi donirati 1,5 milijuna kuna što još mora potvrditi Glavna skupština.
U akciju će se uključiti i građani Zagreba, ali s kolikim iznosom još se ne zna, izjavio je nedavno u Vukovaru zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Podršku obnovi Vodotornja dao je za nedavnog posjeta Vukovaru i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar rekavši kako će Gradsko vijeće odlučiti o točnom iznosu, a slične poruke dolazile su i iz ostalih gradova te županija. Očekuje se kako bi radovi na obnovi Vodotornja trebali započeti u narednih nekoliko tjedana, dok će obnova potrajati oko godinu dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.