Hrvatski radio

Radio Osijek

Primjena mjera antidiskriminacijskog prava ranjivih skupina

21.12.2016.

13:28

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Civilno društvo za odgovorno upravljanje“ dvogodišnji je europski IPA projekt koji završava osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava a pratio je provedbu mjera antidiskriminacijskog prava. Analizom su obuhvaćeni rezultati izvještaja 22 organizacije civilnog društva.

Projekt se provodio u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, gradovima Osijeku, Belom Manastiru, Slavonskom Brodu, Novoj Gradišci, Pakracu i Lipiku.  Mjere su obuhvatile ranjive skupine – mlade, žene žrtve nasilja, osobe s invaliditetom, nacionalne manjine, djecu s teškoćama u razvoju te potrošače.  U Osijeku se pratila obveza grada za zapošljavanjem zapošljavanje osoba s invaliditetom- kaže voditeljica projekta Ljiljana Božić Krstanović.

Tri udruge koje se bave pravima žena pratile su učinkovitost provedbe mjere trajnog i privremenog stambenog zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji sukladno raspoloživim stambenim prostorima a nalaz je da se mjera ne provodi u praksi te je preporuka preispitati cjelokupnu politiku stambenog zbrinjavanja i donijeti jedinstven propis o stambenom zbrinjavanju.

Četiri udruge za mlade pratile su razinu informiranosti i razinu učinkovitosti mjera „Garancija za mlade“ kako kod mladih, tako i kod poslodavaca. 85,87 % ispitanika – mladih nije informirano o sadržaju i uvjetima korištenja mjere „Garancija za mlade”, najčešće korištena mjera stručno osposobljavanje, a najviše korisnika/ispitanika je s visokom stručnom spremom, nakon korištenja mjere 56% ispitanika u Osječko-baranjskoj županiji i dalje je nezaposleno. Preporuka je poboljšati informiranost mladih i obuhvatiti učenike/studente u obrazovnim institucijama, pronaći način da se u korištenje mjera više uključe oni s nižim stupnjem obrazovanja.

Tri vijeća nacionalnih manjina i manjinska udruga odlučile su istraživanjem utvrditi do koje mjere se primjenjuje čl.22 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina pri zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne uprave i pravosudnim tijelima u lokalnim sredinama što je također utvrđeno kao nedovoljna zastupljenost.  

Dvije udruge čiji su prioritetni korisnici učenici s teškoćama u razvoju odlučile su utvrditi razinu i opseg provedbe mjere osiguranja mobilnih stručnih timove i/ili osobnog asistenta radi pružanja pomoći i podrške u odgojno-obrazovnom procesu i zadovoljavanja potreba djece s teškoćama u razvoju  a preporuka je donijeti Akcijski plan za provedbu Nacionalne strategije za prava djece u RH 2014-2020 kako bi se utvrdio plan aktivnosti i nositelji  za razdoblje koje predstoji.

Jedna udruga za pomoć osobama s invaliditetom odlučila je utvrditi razinu i opseg provedbe mjere zapošljavanja osoba s invaliditetom na području grada Osijeka za razdoblje od 2011. do 2015. godine kojom se osigurava zapošljavanje osoba s invaliditetom u gradskim upravnim tijelima, ustanovama, trgovačkim društvima u vlasništvu grada te je utvrđeno da je mjera je djelomično provedena a preporuka je da se u  lokalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za novi ciklus provedbe predvidi sličnu mjeru i mehanizme praćenja i kontrole.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.