Hrvatski radio

Radio Osijek

"Princeza pušnice"

10.04.2022.

14:55

Autor: HRT

Zlatko i Matija Povoljnjak, Vladimir Škrobo Bajo, Matej Perkušić

Zlatko i Matija Povoljnjak, Vladimir Škrobo Bajo, Matej Perkušić

Foto: Željko Kovačević / HRT

Po novim pravilima ovogodišnja "Princeza pušnice" mora biti slanina kako su je pripremali naši stari, a proslavio se Matija sa svojim tatom. 

Proljetni vašar u Karancu na kojem se bira najteža slanina, „Princeza pušnice” svake se godine održava na Cvijetnicu, kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa. Proljetni vašar i ove je godine na sajamskim štandovima okupio oko 70 lokalnih proizvođača s tradicionalnim suhomesnatim proizvodima, vinima, rakijama, sirevima, medom, kolačima, te raznim drugim proizvodima. Posjetitelji su mogli kušati čobanac, gulaš, grah u ćupu, kobasice u kotlovini i druge namjernice. Središnji događaj je u podne kada se sa svojom slaninom važu vlasnici na staroj stočnoj vagi. Od ove godine slanine za natjecanje moraju se pripremiti na tradicionalan način od odabranih dijelova svinje. Ovogodišnji pobjednik je mladi Matija Povoljnjak sa slaninom teškom nešto više od 15 i pol kilograma. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.