Hrvatski radio

Radio Osijek

Prinosi kukuruza obećavaju-kakva će biti otkupna cijena?

27.09.2016.

15:13

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na istoku Hrvatske za nekoliko bi dana trebala početi berba kukuruza. Prinosi bi mogli biti od 10 do 12 tona po hektaru, no procjena otkupne cijene od 60 do 90 lipa po kg ne zadovoljava proizvođače. Čulo se to na Danu polja BC hibrida kukuruza u Lovasu.

U ovoj godini ponovno bilježimo smanjenje površina pod tom kulturom, no prinosi bi trebali biti iznad prosjeka. Predsjednik uprave BC instituta u Zagrebu Ivica Ikić je rekao:"Svjedoci smo da se nekako do ulaska Hrvatske u Europsku uniju kukuruz u Hrvatskoj sijao na oko 350.000 ha. Procjene govore da je ove godine zasijan na oko 250.000 ha. Zato se jedan od poljoprivrednika iz Gradišta Slavko Durdov s pravom pita: "A gospodo što mi to radimo? Kamo će taj kukuruz? Kako ćemo mi u Hrvatskoj živjeti?" Oni koji imaju stočni fond nemaju tih briga. Poljoprivrednik Dmitar Šolmaz iz Klise kaže: Ja ga ne planiram prodati, nego njime hraniti svoju stoku. Najavljena cijena od 60 lipa prava je katastrofa." Iznadprosječne će prinose ostvariti i stočar Antun Laslo iz Satnice Đakovačke, no brine ga cijena: Pod kojim će uvjetima kukuruz biti otkupljen? Kad će biti plaćen? Znamo da je repromaterijal jako skup, ulazni su troškovi visoki... Danas se ovdje na Danu polja spominju cijene od 60 do 90 lipa za kg kukuruza. To nisu realne cijene, s njima ne možemo pokriti ni troškove proizvodnje."

Službena bi cijena trebala biti poznata u idućih desetak dana.   

     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.