Hrvatski radio

Radio Osijek

Priprema se prihvat izbjeglica iz Ukrajine

26.02.2022.

19:22

Autor: Radio Osijek/TM

Slavonski Brod

Slavonski Brod

Foto: Grad Slavonski Brod / -

U svih pet slavonskih županija pripremaju se lokacije na kojima će se ukrajinskim izbjeglicama pružiti privremeni smještaj, izvijestili su iz Područnog ureda Civilne zaštite u Osijeku, koji pokriva cijeli istok Hrvatske.

Kako doznajemo, u Hrvatsku je na području Osječko-baranjske županije danas ušla jedna ukrajinska obitelj, ali su odlučili produžiti za Zagreb. No, ipak ima onih koji ovih dana dolaze kod prijatelja ili rodbine, kako bi pronašli utočište i mir.

„Grad Osijek je na raspolaganje Civilnoj zaštiti stavio Športsku dvoranu na Jugu 2. Tamo će biti prihvatni centar, te će im se osigurati privremeni smještaj”, kratko je priopćeno iz gradske uprave. „U prihvatnom će se centru registrirati, dobiti izbjeglički karton, te privremeni smještaj od 2-3 dana. Kapacitet dvorane je 100 kreveta. Nakon privremenog tražit će im se trajniji smještaj ovisno o situaciji u Ukrajini”, rečeno je iz kabineta osječko-baranjskog župana. Dodaju kako se razmatraju i mikrolokacije, odnosno manji moteli na području županije, no pojedinosti najavljuju za početak idućeg tjedna.

Prva ukrajinska izbjeglička obitelj u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko- srijemsku županiju u subotu je stigla mlada izbjeglička obitelj s 10-godišnjim djetetom, koja je nakon pet dana putovanja stigla iz ukrajinskog grada Odese, potvrdili su iz vukovarsko-srijemske Županijske uprave. "Upoznali smo ih sa svim pravima koja ostvaruju, ponudili svu pomoć te im, koliko je u ovome trenutku to moguće, pružili utjehu i moralnu potporu", rekao je župan Damir Dekanić, nakon što je posjetio tu ukrajinsku obitelj. 

Uoči posjeta Dekanić je održao sastanak s načelnikom Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Matom Matićem i voditeljem vukovarske Službe Civilne zaštite Stjepanom Draganićem na kojemu su razmotrili mogućnosti i potrebe za smještaj izbjeglica iz Ukrajine na području te županije. 

"Za sada su evidentirani kapaciteti u vlasništvu države, državnih poduzeća, učenički i studentski domovi, kao i hotelski smještaji", kazao je Dekanić te izrazio nadu da ratna kriza u Ukrajini neće dugo potrajati i da neće dostići velike razmjere. "Vukovarsko -srijemska županija spremna je,za sve opcije. Sukladno tome pozivamo sve građane da se uključe i da zajednički pokažemo humanost", poručio je Dekanić pozvavši građane, koji su u mogućnosti, da prijave svoje potencijalne smještajne kapacitete, koji bi mogli osigurati primjerene uvjete života i stave ih na raspolaganje. 

Izrazi solidarnosti s narodom Ukrajine nastavljaju se. U znak podrške i solidarnosti Ukrajini te ukrajinskom narodu, zgrade Gradske uprave Slavonskog Broda, Glazbene škole te Klasične gimnazije do nedjelje, 27. veljače, bit će osvijetljene bojama ukrajinske zastave, odnosno u plavo-žutom. „Slavonski Brod, kao grad koji je pretrpio velike ljudske gubitke i materijalna stradanja u Domovinskom ratu, na ovaj način ujedno uzvraća za solidarnost i podršku koji je ukrajinski narod iskazivao Hrvatskoj tijekom ratnih stradanja devedesetih godina prošloga stoljeća”, stoji na službenim stranicama Slavonskog Broda.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.