Hrvatski radio

Radio Osijek

Pripreme slavonskih tamburaša za Šokačku rapsodiju u Lisinskom

27.03.2022.

18:46

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Pripreme slavonskih tamburaša za Šokačku rapsodiju u Lisinskom

Pripreme slavonskih tamburaša za Šokačku rapsodiju u Lisinskom

Foto: Danijela Šandor / Radio Osijek

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 19. će travnja ugostiti orkestar od 100 tamburaša koji će izvesti "Šokačku rapsodiju" najvećih tamburaških hitova i šokačkih kola, pop i rock pjesama Kiće Slabinca te niz svjetskih hitova, od legendarnih Beatlesa do kan-kana i čardaša. U Osijeku su glavnu probu obavili izvođači iz Slavonije.

Prva "Šokačka rapsodija" održana je 2006. godine, a osim u Hrvatskoj, svoje je veselje i tradiciju odnijela i u Wiener Konzerthaus te dvoranu Művészetek Palotája u Budimpešti. Članovi ovog orkestra dolaze iz cijele Hrvatske, a njihovi su gosti hrvatski tamburaši iz Vojvodine, Mađarske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, u pravilu Hrvati ili potomci hrvatskih iseljenika.

Za svoj su rad 2010. godine nagrađeni Porinom za najbolji CD tamburaške glazbe.

Nakon sedam godina, zvuk stotinu tambura ponovo će 19. travnja ispuniti Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, a vrhunskim hrvatskim tamburašima pridružit će se i posebni vokalni gosti – pobjednica Dore Mia Dimšić, te Marko Tolja, Pero Galić, Alen Đuras i Bruna Oberan Bošković.

Koncertom će ravnati maestro Alan Bjelinski, Marko Sesar i Damir Butković.

Ovogodišnje izdanje "Šokačke rapsodije" osim tradicionalnih šokačkih kola i najvećih tamburaških hitova, donosi izvedbe najljepših pjesama "čuvenog lole" Krunoslava Kiće Slabinca, kola iz Bosne i Bačke, kao i tamburaške obrade nekoliko svjetskih hitova, od legendarnih Beatlesa do kan-kana i čardaša.

Najveći tamburaški orkestar na svijetu, koji je uvršten u Guinessovu knjigu rekorda, predvodit će Krunoslav Dražić, a glazbenu potporu daje i Ante Gelo.

Susret s bogatom kulturnom tradicijom Slavonije, Baranje i Srijema proširit će se i izvan granica dvorane Lisinski. Deset KUD-ova s istoka Hrvatske nekoliko će zagrebačkih lokacija ispuniti šokačkim melodijama, a u istom tonu, obučeni u tradicijske narodne nošnje, dočekat će publiku prije koncerta 19. travnja. 

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni KD Lisinski ili online na www.lisinski.hr. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.