Hrvatski radio

Radio Osijek

Pripreme vukovarskih vjernika koji Božić slave po julijanskom kalendaru

04.01.2023.

18:27

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Vukovarski paroh protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović

Vukovarski paroh protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović

Foto: MVP / Radio Osijek

Liturgije u vukovarskim parohijama u crkvama Svetog Nikolaja Miriklijskog i Prepodobne Matere Paraskeve na Dobroj vodi održat će se prema rasporedu, na Badnji dan 6.siječnja i 7.siječnja, kada vjernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru najradosniji blagdan dočekuju u crkvama.

Vukovarski paroh protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović: "Kao praktični vjernici, usredotočimo se na to da nam se Krist neprekidno rađa u srcima. To je misao kojom bih zaključio ne samo ovu godinu i poželio početak nove svima, nego svaku godinu u našim životima."

Upozorio je kako nas Sveto pismo uči da u svim stvarima treba pronaći mjeru, pa tako i između materijalnog i duhovnog. Hram opremljen zlatnim kipovima nema svrhu bez ljudi posvećenih vjeri, zjapio bi prazan, rekao je protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović.

Molitvama u crkvama i paljenjem badnjaka pravoslavni vjernici, koji Božić slave po julijanskom kalendaru, obilježit će 6.siječnja Badnji dan.

Po starim običajima muškarci u rano jutro odlaze u šumu odakle donose badnjak. Tijekom molitvi u crkvama svećenici posvećuju male badnjake koji se zatim dijele vjernicima. Božić se obilježava tradicionalnim jutrenjima, a nakon toga i jutarnjim molitvama u crkvama kada se lomi božićna pogača. Oni koji nađu novčiće u njima dobiti će i prigodne darove. Pravoslavni vjernici Božić proslavljaju u krugu obitelji i uz bogatu trpezu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.