Hrvatski radio

Radio Osijek

Pripreme za Dane meda u Hrvatskoj

20.08.2021.

09:56

Autor: Amoreta Bajto

Igor Mikulić, fotografija Amoreta Bajto

Igor Mikulić, fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

HGK Županijska komora Osijek raspisala je javni natječaj za 26. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda i 20. ocjenjivanje pakiranja meda i drugih pčelinjih proizvoda. O medu i pčelarima u programu Radio Osijeka govorio je viši stručni suradnik Igor Mikulić.

"Dani meda najveća su medarska i pčelarska priredba u Hrvatskoj te objedinjuju više programa, a ocjenjivanje meda priprema je za izbor proizvoda najboljih hrvatskih pčelara koje ćemo predstaviti", kaže Mikulić koji je u programu Radio Osijeka pojasnio kakva je situacija sa pčelamakoje su iznimno važne za naš opstanak te kako je biti pčelar i proizvođač meda u Hrvatskoj.

Ocjenjivanje meda i pakiranja meda i drugih pčelinjih proizvoda HGK ŽK Osijek organizira u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek, u okviru manifestacije Dani meda u Hrvatskoj, koja se tradicionalno početkom listopada održava u Osijeku. Proizvođači uzorke meda trebaju dostaviti do 3. rujna 2021. u HGK Županijsku komoru Osijek i to tri staklenke s po 450 grama meda za svaki uzorak meda s kojim se žele natjecati. Med se može poslati u tekućem ili kristaliziranom stanju. Svi uzorci najprije će na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek proći mikroskopsku, kao i fizikalno-kemijsku analizu. Naposljetku i senzorsko ocjenjivanje u HGK ŽK Osijek.

Za najbolje ocijenjene medove i ostale proizvode bit će dodijeljena priznanja i nagrade početkom listopada u HGK Županijskoj komori Osijek.

Prošle godine na ocjenjivanje je bilo prijavljeno 105 uzoraka meda pčelara iz cijele Hrvatske te Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Ukupni pobjednik ocjenjivanja bio je Milan Tenčić iz Labina s medom medljikovcem, dok je u kategoriji bagremovog meda najvišu ocjenu zaslužila osječka tvrtka Mikica Os, a u kategoriji kestenovog meda OPG Stjepan Antolčić iz Velike Gorice.

Igor Mikulić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.