Hrvatski radio

Radio Osijek

Pripremno ročište za novo suđenje Glavašu 23. ožujka

16.03.2017.

16:02

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Vrhovni sud početkom veljače odbio prijedlog da se ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalima u slučajevima "garaža" i "selotejp" vodi u Osijeku, na zagrebačkom Županijskom sudu sazvano je pripremno ročište koje će, kao i novi postupak, voditi sutkinja Tanja Pavelin Borzić.

Na ročištniku zagrebačkog Županijskog suda objavljeno je da je pripremno ročište za novo suđenje Glavašu planirano za 23. ožujka. Na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, optuženici se, među ostalim, izjašnjavaju o krivnji, a određuju se i dokazi koji će biti izvedeni na suđenju. U konačnici predsjednik sudskog vijeća, u ovom slučaju sutkinja Pavelin Borzić, treba odrediti i datum početka novog suđenja. Pavelin Borzić široj je javnosti postala poznata kada su mediji objavili da policija provjerava porijeklo imovine sutkinje koja vodi nekoliko postupaka protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.
Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni je sud ukinuo početkom 2015. godine. Nakon što je u lipnju prošle godine ponovno razmatrao žalbe na prvostupanjsku presudu u kojima je obrana tražila ukidanje presude, a tužiteljstvo strože kazne Vrhovni sud je 28. srpnja 2016. ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.