Hrvatski radio

Radio Osijek

Pripremno stanje obrane od leda

09.01.2017.

13:08

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog iznimno niskih temperatura sante leda pojavile su se i na rijekama. Vodnogospodarski odjel za Dunav i donju Dravu sa sjedištem u Osijeku proglasio je pripremno stanje obrane od leda, no problema za sada nema.

Pripremno stanje obrane od leda proglašava se kada se zabilježi više od 25 posto  ledohoda, odnosno leda u pokretu na površini vode. Riječ je o preventivnoj mjeri u sklopu koje se svakodnevno promatra stanje leda na rijekama i u slučaju povećanja ledenih površina angažirat će se ledolomci. No, ako su meteorolozi u pravu i do kraja tjedna temperatura poraste, vjerojatno neće biti potrebno angažirati ledolomce. Pripremno stanje obrane od leda proglašeno je za Dravu od ušća u Dunav do rkm 176+450, odnosno do kraja Virovitičko-podravske županije gdje završava nadležnost osječkog odjela. Pripremno stanje vrijedi i za Dunav na kojem je ponegdje i 30, 40 ili 50 posto ledohoda.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.