Hrvatski radio

Radio Osijek

Prisegnuli novi pripadnici Hrvatskog sokola OBŽ

12.01.2020.

13:27

Autor: Neven Knežević

hrt.hr

hrt.hr

Foto: - / -

Na svečanoj sjednici Upravnog odbora Povijesne udruge Hrvatski sokol Osječko - baranjske županije prisegnula je 27. generacija kadeta za pripadnike počasne sokolske garde. Osim toga dodijeljena su i visoka priznanja pripadnicima garde

Prošle su 124 godine od osnutka Povijesne udruge Hrvatski sokol, a 1994. njen rad je obnovljen. Dokaz da će i ubuduće Udruga uspješno djelovati je prisega novih 11 pripadnika koji su u prosincu prošle godine uspješno položili ispit iz pješaštva i gardijskih radnji. To su Ante Kudrić, Karlo Poštić, Sven Hladek, Tin Mandić, Filip Ambrinac, Josip Capan, Branimir Kružić, Denis Matković, Josip Krištić, Marko Milanović i Marko Živko koji je istaknuo da mu je oduvijek želja bila biti članom Udruge. "Član počasne garde bio je i moj pradjed", rekao je četrnaestogodišnji Marko. Zadaće gardista su izlasci u prigodi dočeka državnih dužnosnika, počasne straže kod komemoracija ili obilježavanja važnih događaja. Osim toga na svačanosti dodijeljena su i priznanja za 100 i više izalzaka. Statuu Sokola dobili su pripadnici Zlatko Polih i Sven Jakovljević, dok je za više od 300 izalazaka na zadatke Sokolsku sablju zaslužio zapovjednik straže Tomislav Ek. Još 16 pripadnika sokolske garde za zalaganje i odanost Udruzi nagrađeni su ručnim satom s posvetom. Poglavar udruge Miroslav Čakalić iskazao je zadovoljstvo što će Udruga i u budućnosti imati članove koji će znati očuvati vrijednost Udruge. "Samo 6 povijesnih udruga od 35 koliko ih ima u Hrvatskoj je i međunarodna članica europskih povijesnih udruga. Među njima je i Hrvatski sokol Osječko baranjske županije što govori koliko smo cijenjeni i u inozemstvu", rekao je Čakalić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.