Hrvatski radio

Radio Osijek

Prisegnulo 15 novih hrvatskih državljana

07.10.2022.

14:49

Autor: Radio Osijek

Prisega u PU osječko-baranjskoj

Prisega u PU osječko-baranjskoj

Foto: PU OB / -

Petnaestero stranih državljana polaganjem svečane prisege u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj od danas je i službeno steklo hrvatsko državljanstvo. Kako već godinama žive u Hrvatskoj, nisu krili zadovoljstvo zbog toga što su konačno dobili hrvatske dokumente.

Dolaze iz Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Kosovo, Republike Sjeverne Makedonije, Talijanske Republike, Ruske Federacije i Ukrajine, a u Hrvatskoj su zbog obitelji i posla.

„Svi su oni zadržali svoje prethodno državljanstvo jer kriterij po kojem su dobili hrvatsko državljanstvo bio je većinom brak s hrvatskim državljanom ili državljankom pa se ne moraju odreći svog matičnog državljanstva, a imamo i nekoliko osoba koje su pripadnici hrvatskoga naroda. Osnovni je kriterij da u Hrvatskoj borave 8 godina, a ako su u braku dovoljno je 5 godina i odobren status stranca na stalnom boravku”, rekao je voditelj Službe za državljanstva i statusna pitanja stranaca Policijske uprave osječko-baranjske Branko Korov.

Potrebno je poznavati jezik, a da bi se stekao status hrvatskog državljana, provjerava se i znanje o hrvatskoj povijesti i kulturi.

„Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj“, tekst je prisege koju su na današnjoj svečanosti izgovorili novi hrvatski državljani.

Na godišnjoj razini u upravi je 50-ak zahtjeva za hrvatsko državljanstvo.

Prisega u PU osječko-baranjskoj

Prisega u PU osječko-baranjskoj

Foto: PU OB / -

Prisega u PU osječko-baranjskoj

Prisega u PU osječko-baranjskoj

Foto: PU OB / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.