Hrvatski radio

Radio Osijek

Prisjećanje na mađarske žrtve u Dalj Planini

22.11.2020.

14:17

Autor: Marko Kolić

Foto: Marko Kolić

Foto: Marko Kolić

Foto: - / -

Predstavnici mađarske nacionalne manjine danas su u Dalj Planini održali svetu misu i komemoraciju u spomen 20 mađarskih civilnih žrtava Domovinskog rata. Komemoraciji su nazočili i predstavnici Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, predstavnici Općine Erdut i saborski zastupnik mađarske manjine.

Komemoracija je započela svetom misom u crkvi Svetog Stjepana u Dalj Planini, a nakon toga su se okupljeni zaputili do mjesnog groblja gdje su uz kratko prisjećanje na događaje iz 1991. godine položili svijeće i pognuli glave za ubijene Mađare.

Ivica Asztalos, József Bence, Pál Béres, János Hegyi, Miklós Kálózy st., Miklós Kálózy ml., Antal Kálózy, Antal Kundić, Antal Pálos, Ferenc Pap St, Ferenc Pap ml., Julianna Pap, Mihály Pap, Natália Rákin, János Szabó, József Szabó, István Szénási, József Szénási, Mária Szénási i János Tót imena su dvadeset civila ubijenih tijekom okupacije Općine Erdut.

Marija Tot, Mađarica iz Dalj Planine koja je tada ostala bez oca, zeta i svekra, prisjetila se kako su početkom studenog 1991. godine došli vojnici s džipovima te su oteli velik broj stanovnika sela. Njihove kuće i danas stoje prazne, a mađarskog stanovništva jedva je preostalo.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics ispričao je kako je jedini "grijeh" ovih žrtava bio taj, što su bili Mađarima i što su vjerovali da mogu nastaviti mirno živjeti i raditi, kao i stoljećima prije, na tada okupiranom području. Istaknuo je također kako se mađarska zajednica u studenome prisjeća i 55 vukovarskih Mađara koji su ubijeni '91. godine, ali i herojskih podviga Laslovčana koji su držali južnu liniju obrane Osijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.