Hrvatski radio

Radio Osijek

Prisjećanje na žrtve logora Krndija

23.08.2022.

14:36

Autor: Radio Osijek

Polaganje vijenaca na spomen-obilježje na groblju u Krndiji

Polaganje vijenaca na spomen-obilježje na groblju u Krndiji

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je i na mjesnom groblju u Krndiji, mjestu nedaleko od Punitovaca, gdje je od kolovoza 1945. do svibnja 1946. bio jedan od najvećih logora u Hrvatskoj za preostalo njemačko stanovništvo. Počast su danas odali polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja stradalim žrtvama logora Krndija podignutom na tzv. logoraškom groblju.

Polaganje vijenaca kod spomen-obilježja na groblju u Krndiji

Polaganje vijenaca kod spomen-obilježja na groblju u Krndiji

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Krndija je bila napredno selo koje je do prije Drugog svjetskog rata imalo oko 3.000 stanovnika. Partizanske su vlasti krajem rata prognale većinsko njemačko stanovništvo, a selo je pretvoreno u logor za Folksdojčere kroz koji je od kolovoza 1945. do svibnja 1946. godine prošlo gotovo 4000 logoraša. Podaci o žrtvama se razlikuju, a procjenjuje se da je umrlo oko 340 logoraša, kaže predsjednik đakovačkog ogranka Njemačke zajednice Vili Haas.

Važno je prisjećati se "prešućenih žrtava" o kojima se nije smjelo govoriti do 1990. godine. Predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, krila Đakovo Pero Šola podsjetio je na brojne žrtve komunističkog režima. Prema njihovim istraživanjima na području Đakovštine je oko 3.000 žrtava komunizma, dok je oko 2.000 žrtava fašizma. Prema žrtvoslovu Osječko-baranjske županije, koji je predstavljen prošle godine, 13.000 je žrtava komunizma, a to je oko 5 posto ukupnog stanovništva koje je živjelo na ovim prostorima, ističe Pero Šola zaključujući kako je riječ o genocidu.


Vili Haas i Pero Šola

Galerija
Polaganje vijenaca kod spomen-obilježja žrtvama logora Krndije, Foto: Radio Osijek/Radio Osijek
Polaganje vijenaca kod spomen-obilježja žrtvama logora Krndije, Foto: Radio Osijek/Radio OsijekPolaganje vijenaca kod spomen-obilježja žrtvama logora Krndije, Foto: Radio Osijek/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.