Hrvatski radio

Radio Osijek

Pritvoren osumnjičenik za ratni zločin

19.03.2021.

16:18

Autor: Davor Lončarić/Hina

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

U policijskom pritvoru završio je 50-godišnjak koji je nakon opsežne akcije policije, tužiteljstva i Sigurnosno-obavještajne agencije osumnjičen za zlostavljanje do smrti sedmorice civila na vukovarskom Sajmištu u rujnu 1991. godine.


Ravnateljstvo policije je preciziralo da je osumnjičeni u podrumu kuće u ratnom Vukovaru pronašao sedmoricu civila tada starih između 24 i 55 godina koje je zajedno s pripadnicima svoje skupine tukao rukama, nogama i kundacima.
Osumnjičenik je potom, zajedno s pripadnicima svoje paravojne skupine, zarobljene civile vodio ulicom u smjeru grada gdje su ubili šestoricu zarobljenika, dok je 55-godišnji zarobljenik ostao ranjen, dodalo je Ravnateljstvo policije.
Nakon toga se osumnjičenikova skupina vratila po žene i djecu iz istog podruma koje su također krenuli voditi ulicom u smjeru grada u čemu ih je spriječio nepoznati oficir srpske vojske pa su ih vratili u podrum kuće u koji se vratio i ranjeni 55-godišnjak kojeg su dan kasnije ubili nepoznati pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.
Ravnateljstvo policije je nadodalo da je nakon postupka reintegracije Podunavlja provedena ekshumacija i identifikacija šestorice ubijenih civila, dok se tada ubijeni 27-godišnjak još uvijek vodi kao nestali.
Uhićeni osumnjičenik je nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske, dok je osječkom Županijskom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo ispitalo je 50-godišnjeg osumjičenika za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vukovaru 1991. godine te je predložilo određivanje istražnog zatvora, izvijestilo je tužiteljstvo.

Sucu istrage osječkog Županijskog suda tužiteljstvo je predložilo određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog 50-godišnjaka, zbog opasnosti od bijega i ometanja istrage te zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.