Hrvatski radio

Radio Osijek

Priznanja višestrukim darivateljima krvi

23.10.2020.

18:01

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Foto: - / -

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić svečano je primio dragovoljne darivatelje krvi, povodom Dana dragovoljnih darivatelja krvi, koji se u cijeloj Republici Hrvatskoj obilježava 25. listopada, u spomen na prvu akciju darivanja krvi koju je Crveni križ 1953. organizirao u sisačkoj Željezari.

Višestrukim davateljima, koji su postali jubilarci (za 35 i 55 puta darivanu krv-žene i za 50, 75, 100 puta darivanu krv-muškarci) uručena su priznanja. Primio ih je 41 dobrovoljni davatelj krvi. Župan Galić zahvalio im je za nesebično darivanje krvi te čestitao na nagradama i priznanjima koje su dobili. "Svake godine primamo darovatelje krvi koji daju dio sebe kako bi pomogli drugima a neki su darovali krv po sto puta i više. Kada govorimo o onim ljudima koji su darivali krv 50, 75, 100 i više puta, radi se o ljudima koji daju dio sebe da pomognu drugima kada je to najpotrebnije. Stoga višestrukim darovateljima krvi danas uručujemo jedno veliko priznanje i zahvalnicu za humano djelo. Hvala im svima", rekao je Galić.

Među ženama kojima je danas odano priznanje je i Gordana Draženović iz Otoka: "Krv darujem od 2001. godine i do sada sam je darovala 35 puta. Lijepo je znati kako je moja krv nekome pomogla, prilikom operativnog zahvata, nakon prometne nezgode ili u bilo kojem drugom slučaju ili bolesti kada je krv neophodna. U ova vremena, kada ljudi ne misle puno jedni na druge, to je jedan oblik pomoći ljudima u potrebi. I dalje ću nastaviti darivati krv i odazivati se pozivima Crvenog križa.“
Predsjednik Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije Mato Karalić je podsjetio kako je prva organizirana akcija dragovoljnog darivanja krvi održana 25. listopada 1953. godine. Od tada se 25. listopada u Hrvatskoj obilježava Dan dragovoljnih darivatelja krvi koje prati svečanost dodjele priznanja dragovoljnim darovateljima krvi. "Danas smo na ovoj svečanosti podijelili priznanja dragovoljnim darovateljima krvi, prije svega rekorderima. Tu su dragovoljni darovatelji krvi iz gradskih društava Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja. To su žene sa 35 te 55 darivanja krvi, a muškarci sa 50, 75 i 100 darivanja krvi. Ako znamo kako žene svaka 4 mjeseca mogu dati krv, muškarci svaka 3 mjeseca, onda možete pretpostaviti koliko je to godina i koja je to količina krvi. Danas smo ovdje podijelili priznanja odnosno zahvalnice brončani, srebrni i zlatni znak Crvenog križa. Riječ je o tradicionalnoj svečanosti kroz koju se zahvaljujemo ovim nesebičnim i nadasve humanim ljudima. Kako svake godine radimo plan dobrovoljnih darivanja krvi sa Zavodom za transfuzijsku medicinu KBC Osijek te u suradnji sa gradskim društvima Crvenog križa Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja, bojali smo se kako će proći ova godina. Za ovu godinu plan je bio 4300 doza, a u prvih 9 mjeseci prikupili smo 3600 doza, te i ovim putem zahvaljujemo svakom darivatelju koji je nesebično darivao dragocjenu tekućinu,“ istaknuo je Karalić.

Galerija
Foto: Vukovarsko-srijemska županija, Foto: -/-
Foto: Vukovarsko-srijemska županija, Foto: -/-vu-ck1.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.