Hrvatski radio

Radio Osijek

Priznanje Gradu Osijeku za transparentnost proračuna

06.07.2016.

12:47

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Osijek drugu je godinu zaredom dobio priznanje Instituta za javne financije za transparentnost gradskog proračuna. Tim je povodom gradonačelnik Ivan Vrkić održao konferenciju za novinare .

Gradonačelnik je rekao kako riječ "transparentnost" u Hrvatskoj "baš i nije omiljena", a da je Grad Osijek omogućio građanima potpuni uvid u prihode i rashode. Otvorenost lokalnih proračuna mjeri se brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama svih županija, gradova i općina: godišnjeg izvršenja proračuna za određenu godinu, polugodišnjeg izvršenja proračuna, prijedloga proračuna, izglasanog proračuna i proračuna za građane za sljedeće razdoblje. "No, dokumente nismo samo objavljivali", kaže Vrkić "već se kroz weblog "Čist račun - osječki proračun" građanima omogućilo komentirati, predlagati usmjeravanje sredstava i poticati projekte.

Otvorenost, odnosno, transparentnost proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se informiraju i utječu na što učinkovitije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Sudjelovanje građana u kreiranju lokalnih proračuna jedno je i od osnovnih načela Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Podsjetimo, u lipnju 2015. godine Institut za javne financije dodijelio je Gradu Osijeku prvo priznanje za transparentnost proračuna, a godinu dana kasnije najtransparentnija smo jedinica lokalne samouprave u Osječko - baranjskoj županiji.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.