Hrvatski radio

Radio Osijek

Probijen led na Daljskoj krivini

18.01.2017.

09:37

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dva mađarska ledolomca, koja su stigla u pomoć našoj zemlji probijati led na Dunavu, zbog njegovih velikih naslaga sporo napreduju.Radili su cijelu noć, a veći je sat i pol poslije ponoći uspio probiti takozvanu Daljsku krivulju, gdje su ledene naslage bile i do 2 metra, i stigao u Dalj.

Ledolomci će posao završiti sljedećih dana i ledenih poplava neće biti.

Mađarski ledolomci, koji su u ponedjeljak stigli u Aljmaš, i dalje probijaju led na Dunavu. Voditelj Centra obrane od poplava za Dunav i donju Dravu Ivica Nađ kazao kako se probijanje ledostaja odvija prilično sporo jer su na nekim mjestima naslage leda deblje od metra. Napominje kako se ledostaj proteže na dužini od oko 10 kilometara, a nakon što se led probije nizvodno, očekuje se da će ledolomci krenuti uzvodno, kako bi se osiguralo pravilan odlazak leda iz vodotoka i spriječio eventualni nekontrolirani porast vodostaja.
U Hrvatskim vodama ističu kako na vodotoku Drave za sada nema problema s ledom, kao ni na Dunavu nizvodno od Borova Sela, niti za sada postoji opasnost od tzv. "ledenih poplava" jer je primjerice kod Dalja vodostaj niži od razine na kojoj se proglašava pripremno stanje.Hrvatske vode  su izvijestile kako je nakon koordinacije hrvatske, srbijanske i mađarske strane na sastanku u Somboru dogovoreno da se na dijelu Dunava od zajedničkog interesa angažiraju dva mađarska ledolomca, a ako bude bilo potrebno, može ih biti i više.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.