Hrvatski radio

Radio Osijek

Problem zbrinjavanja dementnih osoba

02.03.2017.

13:49

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O zbrinjavanju korisnika Doma za stare i nemoćne u Osijeku kod kojih je nastupila demencija razgovaralo se na tribini koju je organizirala osječka organizacija Hrvatske stranke umirovljenika .

Ovom se tribinom željelo ukazati na gorući problem smještaja oboljelih od Alzheimera u Dom za stare i nemoćne na Drinskoj u Osijeku. Korisnici Doma imaju dobar smještaj i kvalitetnu skrb, ali nakon što osoba oboli od Alzheimera, Dom više nema obvezu skrbi i korisnik doma se mora izmjestiti u obitelj ili kod skrbnika jer je briga o tako oboljeloj osobi komplicirana, rekla je predsjednica odbora za pripremu tribine, Eleonora Šeper.
Obitelj oboljelog nema medicinskog znanja i opremu za smještaj, a ujedno to su radno aktivne osobe te nemaju vremena brinuti o bolesniku. Najvjerojatnije je da je Zakon nedorečen jer je problem prisutan desetak godina, mišljenja je Eleonora Šeper te dodaje kako će organizirati više sličnih tribina kako bi, na taj način, potaknuli sve institucije na rješavanje problema. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.