Hrvatski radio

Radio Osijek

Probna matura: Osječani najbolje znaju engleski jezik

16.03.2016.

11:05

Autor: Radio Osijek/AB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otvoreno učilište Algebra obradilo je rezultate probnih ispita. Najbolje su rezultate maturanti ponovno pokazali u poznavanju engleskog jezika, dok im matematika predstavlja najveći izazov te u njoj ostvaruju rezultate slične lanjskoj generaciji.

Detaljna analiza Otvorenog učilišta Algebra i usporedba rezultata ostvarenih na Probnim ispitima svih proteklih godina u odnosu na pravi ispit državne mature pokazala je da pravovremenim početkom učenja maturanti mogu povećati svoju uspješnost pri polaganju ispita za 20 posto. Više od četiri tisuće maturanata pokazalo je interes za Probnim ispitima koje je prije desetak dana u 8 hrvatskih gradova održalo Otvoreno učilište Algebra, napisavši u sklopu ovog najvećeg probnog testiranja više od 7000 ispita iz tri predmeta i na dvije razine znanja. U pripremi ispita sudjelovali su profesori s iskustvom u pripremi i ocjenjivanju ispita u ranijim godinama provedbe državne mature koji svakodnevno pripremaju učenike te poznaju ključna područja ispitivanja u svakom predmetu.

U anketi koja je provedena među maturantima nakon završetka probnog testiranja, njih 99 posto izjavilo je kako ovakvu aktivnost smatraju iznimno korisnim te se na nju rado odazivaju jer učenicima omogućava da na vrijeme procijene svoju razinu znanja te se stoga mogu bolje pripremiti za predstojeći, važan ispit državne mature. Kao i ranijih godina, maturanti su probnim ispitima pristupali posve besplatno i dobrovoljno, a ovih su dana na svoje e-mail adrese i primili rezultate ispita.

Rezultati maturanata u Osijeku bili su sljedeći:

Matematika A - 38 posto
Matematika B - 39 posto
Engleski jezik A - 72 posto
Engleski jezik B - 71 posto
Hrvatski jezik A - 52 posto
Hrvatski jezik B - 48 posto


Kada se rezultati ovogodišnjih probnih ispita usporede s prošlogodišnjima, primjećuje se da su maturanti nešto bolje riješili ispite na obje razine. Kao i prošle godine, uspješnost riješenosti ispita iz engleskog jezika je bila ponajviša – na A razini iznosila je 71 posto, a na B razini 73 posto što je pomak u odnosu na prošlogodišnjih 71 posto. U ostala dva predmeta – matematici i hrvatskom jeziku – maturanti su uglavnom ostvarili slične rezultate kao i lani. Matematika je na A razini riješena s postotkom uspješnosti od 38 posto (prošle godine: 37 posto) dok je na B razini prosječna riješenost ispita bila 41 posto (prošle godine: 39 posto). Hrvatski jezik na A razini maturanti su napisali nešto bolje nego lani (ostvarivši prosječnu riješenost ispita od 53 posto, u usporedbi s lanjskih 51 posto), ali je na B razini riješenost ispita Probne mature pala s lanjskih 57 na ovogodišnjih 53 posto.
"Kada se, ilustracije radi, svi rezultati po predmetima usporede s uspješnošću rješavanja ispita na državnoj maturi, možemo zaključiti da, tri mjeseca prije državne mature, maturanti u prosjeku ostvaruju oko 15 do 20% posto lošiji rezultat, što je razumljivo s obzirom na trenutak održavanja. Zanimljivo je da su rezultati gimnazijalaca očekivano oko 10% bolji od rezultata učenika strukovnih škola, ali nije se pokazala povezanost između ocjena u školi i rezultata na ovim ispitima. To vidim kao poticaj učenicima koji možda nisu zadovoljni rezultatima u školi da uz adekvatan trud i pripremu dosta toga mogu nadoknaditi", izjavio je profesor Toni Milun, predavač na Visokom učilištu Algebra.


Najbolji matematičari na razini A su u Zagrebu (riješenost ispita od 40 posto) te potom Osijeku i Zadru (38 posto). Na razini B matematike, značajno bolji rezultat od drugih ostvarili su maturanti u Rijeci (48 posto), dok su na drugom mjestu maturanti iz Šibenika (45 posto) a na trećem iz Dubrovnika (44 posto).
Probni ispit iz engleskog jezika na razini A podjednako je dobro riješen u svim gradovima (svuda uz prosječnu riješenost između 68 i 73 posto) ali su na razini B svojim znanjem odskočili maturanti iz Pule riješivši uspješno 80 posto ispita i ostavivši zagrebačke maturante na drugom mjestu sa 74 posto uspješno riješenog ispita iz engleskog jezika.
Hrvatski jezik na razini A probni je ispit koji je također podjednako dobro riješen u svim gradovima: prosječna riješenost iznosi od 55 posto u Rijeci i Zadru do najniže, od 51 posto, u Puli, stoga možemo zaključiti kako su razlike među maturantima u ovom predmetu izuzetno male. One se nešto više osjećaju na B razini ovog predmeta koja je najbolje riješena u Dubrovniku (55 posto), nakon kojega slijede Pula (54 posto) i maturanti iz Zagreba (53 posto). Na probnom ispitu iz hrvatskoga jezika na B razini u Šibeniku ostvaren je rezultat od 44 posto, najlošiji u svim gradovima gdje se provodila Probna matura.
Maturanti se kasno počinju pripremati za maturu
Nakon pisanja Probnih ispita maturanti su sudjelovali u istraživanju koje je pokazalo da se više od 60 posto njih u ovom trenutku aktivno priprema za maturu, ali pomalo zabrinjava podatak da ih se 38 posto uopće nije počelo pripremati za ovaj važan ispit koji slijedi za manje od tri mjeseca. Kada se ti rezultati usporede s prošlogodišnjima, vidljivo je kako je to očito trend iz generacije u generaciju.
"Činjenica je da je maturantima zadnja godina prepuna aktivnosti te da prije svega trebaju završiti uspješno četvrti razred. Stoga se može razumjeti kako učenje za maturu dolazi na kraju, a onda je to jako puno gradiva koje treba proći u relativno kratkom vremenu i dodatni izvor stresa učenicima. Gledano po ovim rezultatima svakako ima smisla najava uvođenja nacionalnih ispita na kraju svakog razreda srednje škole, što bi učenike svakako rasteretilo, ali i pridonijelo kvaliteti znanja i praćenja rezultata", izjavila je profesorica Klaudija Šarkanj, specijalistica za karijerno savjetovanje u Algebri.
U trenutku provođenja probnih ispita mature, učenici su sami procijenili da se osjećaju najbolje pripremljenima za ispit iz engleskog jezika (prosječna ocjena 3,39 pri čemu ocjena 5 znači "najbolje pripremljen"). Za ispite iz matematike i hrvatskoga jezika osjećaju se osrednje pripremljenima, ocjenjujući svoju pripremljenost s 2,72 odnosno 2,70. Posve nespremnima za ispit iz matematike osjeća se njih 11 posto. Može se stoga zaključiti da je većina učenika u ovom trenutku, prema vlastitoj procjeni, nije do kraja spremna za izlazak na ispit državne mature.

/tekst i fotografije Algebra/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.