Hrvatski radio

Radio Osijek

Profesori, posrednik i studenti proglašeni krivima za kupoprodaju ispita

29.01.2016.

15:13

Autor: Samir Klasiček

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku Miljenko Crnjac na šest će mjeseci u zatvor zbog afere kupoprodaje ispita na tom fakultetu 2010. i 2011. godine. Prema presudi Županijskoga suda u Osijeku, proglašen je krivim kao i ostalih petero optuženih u osječkoj aferi „Indeks“.

Crnjac je kažnjen sa 16 mjeseci – 6 će provesti u zatvoru, a 10 je uvjetno pa 3 godine ne smije počiniti novo kazneno djelo.

U obrazloženju presude, predsjednik Sudskoga vijeća Darko Krušlin naveo je primjer studentice kojoj je Crnjac upisao prolaznu ocjenu bez regularnog polaganja ispita te triju studentica koje je zamolio da mu prepišu znanstvene radove, ponudivši da im zauzvrat upiše ocjenu više.

Crnjac se nije pojavio na izricanju presude kao ni njegov kolega profesor Luka Crnković koji je osuđen na 6 mjeseci zatvora, ali će zajedno s još troje studenata te poduzetnikom Božom Omazićem koji je bio posrednik 50 dana raditi za opće dobro.

No, Crnjcu i Crnkoviću  izrečena je i trogodišnja zabrana obavljanja djelatnosti na Ekonomskom i srodnim fakultetima, čime je zamjenik ravnatelja USKOKA Darko Dodig posebno zadovoljan jer drži da su naštetili ugledu Ekonmskog fakulteta, ali i cijele akademske zajednice.

Odvjetnica Miljenka Crnjca Blanka Gambiraža najavila je žalbu na presudu.

Podsjetimo da je u ovom slučaju bilo čak 38 optuženih no 32-oje se ranije nagodilo. Pozornost javnosti priča je privukla i zbog toga što su prolazak na pojedinim ispitima studenti, osim novcem, plaćali janjcima i prascima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.