Hrvatski radio

Radio Osijek

Profesorica Anita Blagojević - U situaciji smo da propitkujemo funkcionira li pravna država

10.05.2022.

20:32

Autor: HRT

Profesorica Anita Blagojević

Profesorica Anita Blagojević

Foto: HRT / HRT

Redovita profesorica Anita Blagojević s Katedre ustavnog i europskog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku za "Zdravi Eter" Radio Osijek izrazila zabrinutost za poštovanje prava žena 

"Toliko morala i moralizoranja čujemo ovih dana, toliko iskretanja teza, spominjanja fetcida, spominjanja eutanazije, koji nemaju nikakve veze s našim pravnim okvirom. Ovo je situacija koja zahtjeva izravne i oštre odgovore. Nalazimo se u situaciji da propitkujemo, nažalost, funkcionira li naša pravna država ili ne. Primjenjuje li svoje propise!? Postoje i drugi primjeri za ostvarivanje prava na pobačaj do 10. mjeseca trudnoće. I tu postoje sustavan i golem problem u otežavanju pristupa prekidu trudnoće. Ako se vratimo na ovaj slučaj onda se treba pitati osigurava li naša država siguran i dostupan prekid trudnoće ili ne?

Dostojanstvo, jednakost, sloboda, temeljna su ljudska prava zapisana i u Povelji Europske unije o temeljnim pravima, a koja su u ovom slučaju povrijeđena. Majka je uputila zahtjev koji joj omogućava zakon, a to se ne poštuje. Zaista je žalosno da mi 2022. godine propitkujemo ova pitanja. Žalosno je da moramo propitkivati zašto većina naših ginekologa ulaže priziv savjesti i zašto godinama na to nitko ne reagira. Ovo nije problem od sada, to je problem koji mi imamo desetljećima. Neki su kroz takav sustav prošli možda i s tragični posljedicama i u konačnici ključno, odgovornost! Tko je odgovoran!? Pa zna se tko je odgovoran. Odgovorna je država! Ona je ta koja ima obvezu osigurati legalan, siguran, dostupan prekid trudnoće. Ako imamo takav zakonski okvir, a imamo još od 1978., potvrđen od Ustavnog suda 2017., onda taj zakonski okvir moramo poštovati takav kakav je!"   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.