Hrvatski radio

Radio Osijek

Program 18.11. u Vukovaru i Škabrnji uz epidemiološke mjere

04.11.2020.

19:16

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Program Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata 18. studenoga u Vukovaru i Škabrnji će se održati, ali uz mjere koje će biti poznate tek uoči obilježavanja, objavio je danas nakon konstituirajuće sjednice Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Za sedam dana ćemo se ponovno naći, proanalizirati okolnosti koje će tada biti aktualne, i koje će biti usmjerenje za konkretne detalje programa koje ćemo provesti sjećajući se poginulih, nestalih i umrlih u Domovinskom ratu i svih žrtava Vukovara i Škabrnje", rekao je Medved. Na sjednici je bilo riječi o organizaciji Dana sjećanja u Vukovaru i Škabrnji s obzirom na epidemiološke uvjete, a uz Medveda, na sjednici su sudjelovali gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.
Vukovarski gradonačelnik Penava jw rekao kako se nada da epidemiološka situacija do tada neće biti drastična te je poručio kako su za sada svi na tragu da se Kolona sjećanja održi. "Svi smo na tragu da Kolona sjećanja bude održana, da bude dostojanstvena, a da s druge strane, bude sigurna i da nemamo iza Kolone sjećanja posljedice koje ne želimo", kazao je Penava dodavši da će se tek na posljednjem sastanku Vijeća, dogovoriti kako će točno izgledati obilježavanje 18. studenog u Vukovaru i Škabrnji. Dodao je da dolazak u Vukovar javnim prijevozom neće biti preporučen, te je poručio kako je i upaljena svijeća na prozoru dostojanstven način obilježavanja Dana sjećanja.  
Capak je najavio kako će se u suradnji s lokalnim epidemiolozima napraviti epidemiološki okvir za obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru. "Stav epidemiološke struke jest da treba proći kroz svaki element svih događaja tih dana i odrediti kako ih organizirati da rizik prijenosa koronavirusa bude što niži", izjavio je Capak. Kaže da samo obilježavanje ima elemente okupljanja, koji predstavlja rizik za prijenos zaraze koronavirusom te da treba imati u vidu okolnosti koje prate samu Kolonu sjećanja, poput prijevoza, smještaja i točaka okupljanja sudionika.

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.